Biskup Uzinić

Dubrovačka biskupija nije dala dopuštenje da se u dvorani u njezinu vlasništvu prikaže srbijanski film „Parada“ Srđana Dragojevića. Dvoranu biskupije koriste „Kinematografi Dubrovnik“ zbog renoviranja svoje kino dvorane, ali prema ugovoru biskupija ima pravo ne dopustiti prikazivanje filmova koje se kose s njezinim načelima.

Biskup mons. Mate Uzinić je na konferenciji za novinare, sazvanoj radi tog slučaja, objasnio kako za takvu odluku biskupije postoji niz razloga.

„Ulaz u kino zajednički je s ulazom u Biskupski ordinarijat, stoga bi plakati za ovaj film na tom mjestu odaslali krivu poruku da se radi o filmu koji biskupija podržava, odnosno da se radi o pogledu na homoseksualnost, koji nije usklađen s pogledima Crkve,“ kazao je biskup Uzinić.

O gay paradama je zatim kazao i ovo: “Ne podržavam parade, jer one nisu tek način izražavanja homoseksualnosti, nego su način na koji se želi isprovocirati i izazvati one koji drugačije misle. S gnušanjem gledam i na nasilje do kojeg na paradama dolazi.”

„Drugi razlog neprikazivanja filma je političke naravi, jer autor ima svoj pogled na Domovinski rat i odnose strana u ratu, stavlja sve pod isti nazivnik i jednom Dubrovniku, koji je pretrpio to što je pretrpio, šalje nezgodnu poruku. Biskupija iza toga ne može stati“, istakao je mons. Uzinić.

Donosimo vam i video cjelovite izjave biskupa mons. Mate Uzinića:

Bitno.net