damir stojić istanbulska konvencija

Toliko je toga rečeno o Istanbulskoj konvenciji (dalje u tekst: IK) da je teško dodati nešto novo. Ja bih ipak iznio nekoliko činjenica i jedno zapažanje koje nisam vidio u drugim analizama.

Prvo nekoliko činjenica.

IK bi trebala štititi žene i djevojke od nasilja. Međutim, ona prešućuje nasilje koje najviše pogađa djevojke: pobačaj.

Doduše, IK spominje pobačaj u čl. 39. a:

„Stranke će poduzeti potrebne zakonodavne ili druge mjere kako bi osigurale inkriminiranje sljedećih namjernih ponašanja: obavljanje pobačaja na ženi bez njezina prethodnog i informiranog pristanka.“

Naravno, ovo je jako pohvalno i jedna od dobrih strana IK. Međutim, daleko je najviše djevojaka bilo usmrćeno prije nego što su se uopće rodile. U nekim zemljama postoji tragični fenomen tzv. “sex-selective abortion”, odnosno, kada se pobacuje dijete samo zato što je žensko. Ako IK spominje tragediju sakaćenja ženskih spolnih organa (čl. 38), zašto onda šuti o ubojstvu nerođenih djevojaka? Zato što IK nema za cilj štititi žene od nasilja nego promicati jednu opasnu ideologiju koja se zove rodna ideologija. Licemjerno.

Nadalje, u članku 3. c. definira se rod:

„’Rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.“

Međutim, IK ne definira što su „društveno oblikovane uloge“? Je li možda majčinstvo društveno oblikovana uloga i osobina?

Članak 12. je možda najopasniji dio dokumenta:

  1. Stranke će poduzeti potrebne mjere za promicanje promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i svih drugih postupanja u praksi koja se temelje na ideji manje vrijednosti žena ili na stereotipnim ulogama žena i muškaraca.

Promjena ponašanja i iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija? Imam osjećaj da čitam roman Georgea Orwella „1984.“, ali umjesto Big Brothera nadgledat će nas Big Sister.

  1. Stranke će poduzeti potrebne mjere za poticanje svih članova društva, osobito muškaraca i dječaka, da aktivno pridonesu sprečavanju svih oblika nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije.

Drugim riječima, dečki, morat ćemo ići na prisilne satove feminizma.

  1. Stranke će osigurati da se kultura, običaji, vjera, tradicija ili takozvana “čast” neće smatrati opravdanjem za bilo koje djelo nasilja obuhvaćeno područjem primjene ove Konvencije.

Što znači „bilo koje djelo nasilja“? Budući da sve više i više ljevičara na Zapadu optužuju svoje neistomišljenike za tzv. mikro-agresiju, dolazi vrijeme u kojem nećemo moći izraziti svoje mišljenje i protivljenje.

Članak 14 govori o obrazovanju. Naravno, IK izostavlja načelo koje je međunarodno potvrđeno, a koje govori kako su roditelji prvi odgajatelji svoje djece. Ali zato djecu treba učiti o nestereotipnim rodnim ulogama, što god to značilo…

Na kraju, imam i jedno zapažanje. Tiče se medijskog spina koji naši političari i novinari stvaraju zadnjih nekoliko dana, a taj je da je IK potpuno u skladu s naukom Crkve. Tako smo mogli vidjeti ovakve izjave i naslove:

„Upitan znači li to da nisu na istoj strani kao i Katolička Crkva koja se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, Plenković je rekao da su na istoj strani.“

„Kuharićev poučak o Istanbulskoj konvenciji: kardinal bi je podržao i molio da zlo ne prevlada.“

„I papa Franjo bi glasao za ratifikaciju konvencije“.

Valjda su dotični toliko očajni da u nedostatku pravih argumenata manipuliraju i lažu. Ne, gospodo, ne može netko podržati IK i pozivati se na kršćanstvo. IK je apsolutna suprotnost od onoga što Crkva naučava. To su naši biskupi naglasili u svojim izjavama; to je stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe naglasio u svojoj izjavi. Međutim, ovi nam lažu u lice. Sram vas bilo!

Ali, pozivanje na Crkvu i kršćanstvo kako bi opravdali svoje opake namjere i lagali narodu nije ništa novo, posebno kod političara.

Ne znam koliko je riječ o koincidenciji, ali upravo na današnji dan prije točno 85 godina, toga 23. ožujka 1933. Adolf Hitler je potpisao tzv. Ermächtigungsgesetz (Zakon punomoći, engleski Enabling act). Taj opaki zakon je Hitleru i njegovim nacistima dao apsolutnu vlast i pomoću njega legalizirana je diktatura. Mogao bih povući paralelu između GREVIO-a, tijela koje će nadgledati primjenu IK u svim državama i Zakona punomoći, ali ima tu još jedna moguća asocijacija.

Hitleru nije baš išlo tako glatko za prolaz ovog zakona. Na izborima na kojima je nekoliko mjeseci ranije pobijedio nije dobio podršku njemačkih katolika. Zato mu je bilo važno pridobiti katolike za ovaj zakon jer za ustavne promjene trebao je dvotrećinsku većinu. Što je Hitler učinio? Lagao je katolicima.

Zato, ne vjerujem ljevičarskim medijima. Zapravo, ja im nikada nisam vjerovao, čak ni kada je riječ o sportskim rezultatima.

Također, ne vjerujem vladajućoj koaliciji koja nas grčevito uvjerava da IK ne unosi rodnu ideologiju u hrvatsko društvo. Čak su izdali ovu patetičnu interpretativnu izjavu kako bi nas umirili.

Jedini političar kojemu vjerujem zadnjih dana jest Davor Bernardić koji je ovako komentirao HDZ-ovu interpretativnu izjavu:

„Interpretativna izjava je bezvrijedan komad papira, najobičniji beskorisni pamflet koji nema nikakvog značaja.“

Draga vladajuća koalicijo, znam da ćete ratificirati IK, ali lijepo vas molim da nam pri tome ne lažete. Pročitali smo vas i prozreli smo vas.

To ćemo vam poručiti sutra u 11 sati ispred vaše središnjice na Trgu žrtava fašizma.

don Damir Stojić | Bitno.net