U Kninu je svjedočila primalja Jaga Stojak koja je poručila kako je tijekom svog četrdesetogodišnjeg staža na ruke primila stotine života. Zlatno pravilo primaljstva: „Štititi život od začeća do rođenja“, kazala je.

„Primalje, a tako i liječnici, ne smiju dozvoliti da se njihovo zanimanje zloupotrebljava na štetu života. Imam najljepše zanimanje na svijetu, a to je primiti na ruke novi život. Najljepši trenutak svake majke je kada čuje prvi plač djeteta i kada ga primi u svoje naručje. Svaki bi zakon trebao štititi članove svoga društva, a pogotovo one najranjivije, a to su nerođena djeca. Čuvajmo svaki život!“, istaknula je Stojak.

Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine prim. dr. Marko Čičak kazao je da, kad u ambulantu dolazi trudnica, onda ima brigu za dva života, majku i njeno nerođeno dijete.

„Ovdje vidim dosta žena kojima sam pomogao da na svijet donesu nešto najvrjednije, a to je dijete. I zato moramo svi, i kao pojedinci i društvo u cjelini, nastojati zaštiti one najranjivije skupine, a jedna od njih je nerođeno dijete“, naglasio je dr. Čičak.

Majka Marija Friedrich također je iznijela svoje svjedočanstvo. „Majka sam četvero djece ovdje s nama i još četvero na nebu. Sa svakim svojim djetetom otkrila sam nešto novo. Svaki od njih je totalni original u svojim izjavama, u svojim talentima, u svojoj kreativnosti… Puna nas je soba. I puna su nam srca. Sve mi žene znamo da treba puno žrtve za donijeti dijete na svijet i podići ga. Ali nema slađe žrtve i bolje uloženog vremena. Nitko nas ne potiče na promjenu, na samo odrastanje – kao naša djeca“, rekla je Friedrich.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji je trebao biti održan u Metkoviću, odgođen je zbog jakog grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo grad Metković. Hod za život u Metkoviću održat će se u subotu 10. lipnja 2023. godine, s početkom okupljanja u 9:30 u Gradskom parku Metković.