vedran mornar

“Moja izjava kako se želim susresti s dužnosnicima Katoličke Crkve kako bi raspravljali o zdravstvenom odgoju sad se izvlači i tumači na različite načine. A moja jedina poruka je bila da želim ostvariti dijalog, napraviti nešto na korist svih i da želim da velika većina bude zadovoljna” izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar u razgovoru za portal Index.hr.

U razgovoru objavljenom danas, Mornar je odgovorao na pitanja o budućnosti građanskog i zdravstvenog odgoja, te o sporu koji je nastao s roditeljima djece organiziranim u nekoliko udruga, koji su se suprtostavili 4. modulu zdravstvenog odgoja.

“Upravo zbog tog četvrtog modula u kojem piše ono što piše je nastala velika polemika. Ja si to ne želim priuštiti. Mislim da moramo uvažavati mišljenje drugih. I moramo pronaći sadržaj koji je svima prihvatljiv. Ne bih mirne duše ušao u rat s katoličkom crkvom, niti s Grozdom, niti udrugama koje su po prirodi konzervativne, zbog jedne rečenice koja njima nije prihvatljiva. Što će se dogoditi ako se ta jedna rečenica izostavi? Hoće li to opet biti nečiji poraz?”, postavio je pitanje Mornar.

Na prigovore novinara kakosu zbog njegove izjave ljudi reagirali jer smatraju da u “sekularnoj državi Crkve ne bi smjela imati utjecaj na formiranje kurikuluma” Mornar je odgovorio:

“Nisam baš siguran da je to sasvim istina. Ako je crkvi nešto neprihvatljivo, zašto na tome inzistirati? Crkva jest u školi, prema međunarodnom ugovoru Hrvatske i Vatikana”, rekao je ministar, a za vjeronauk u školama je poručio:
“Mislim da je vjeronauk uveden u skladu s međunarodnim propisima i ja to ne bih komentirao. Naravno da bi moj stav bio negativan, kad bi vjeronauk bio obavezan predmet za sve. On to nije”.

Mornar je rekao i kako program građanskog odgoja ipak kreće u idućoj školskoj godini, ali vjerojatno kap međupredmetni sadržaj, te dodao:

“Ne znam zašto se zbog tog građanskog odgoja digla takva prašina, kao da je to ključni problem našeg obrazovnog sustava. Ključni problem je sasvim nešto drugo: zastarjeli kurikulumi, djeca koja uče napamet, nastavnici koji ne stignu ispredavati sve ono što je netko naredio da trebaju ispredavati. Rezultati takve nastave su katastrofalni, kao što se može vidjeti po testovima i državnoj maturi. U tom cijelom sijasetu problema, način uvođenja građanskog odgoja je minorna stvar.”

G. An. | Bitno.net