Presveti oltarski sakrament svečano je jučer, na blagdan Gospe Lurdske, donesen u procesiji i uz pjevanje euharistijskih pjesama iz crkve sv. Ignacija do crkve sv. Josipa u Dubrovniku, gdje je postavljen na glavni oltar i time je nakon više mjeseci priprema počelo Trajno euharistijsko klanjanje (TEK) u Dubrovniku, javlja IKA.

Dubrovnik je tako postao treći grad u Hrvatskoj s kapelom trajnog klanjanja, a kapelica sv. Josipa u Gradu pridružila se kapelicama u svijetu kojih ima oko tri tisuće u kojima je danonoćno izložen vjernicima na štovanje euharistijski Isus.

Prije ulaska u kapelicu dubrovački biskup Mate Uzinić podijelio je svim vjernicima i Gradu blagoslov s Presvetim, a nakon početka TEK-a vjernici su u tišini ulazili u kapelicu i kratko se zadržavali u molitvi kako bi mogli ući i ostali te doživjeti taj trenutak početka klanjanja pred euharistijskim Isusom. U 20 sati prvi klanjatelji započeli su sa svojom urom klanjanja.

Ustoličenju euharistijskog Isusa u crkvici sv. Josipa prethodilo je svečano misno slavlje u isusovačkoj crkvi koje je predvodio biskup Uzinić u koncelebraciji s isusovcima i drugim svećenicima i redovnicima.

Biskup Uzinić u propovijedi je naglasio tri točke iz odnosa Marije i euharistije, o kojima govori papa Ivan Pavao II. u enciklici „Crkva o euharistiji“ koji Mariju naziva euharistijskom ženom, te ih povezao s projektom trajnog klanjanja.

Istaknuo je da Papa Mariju naziva prvim svetohraništem jer se Isus nastanio u njoj, a klanjatelji i klanjateljice svojim “amen” omogućuju da i Dubrovnik postane trajnim svetohraništem. Drugi naglasak je Kalvarija jer se Marija suobličava Isusovoj žrtvi na križu. I pridruživanje klanjatelja ovom trajnom klanjanju uključuje svojevrsnu žrtvu koju će podnijeti, ali ako budu to sa zahvalnošću gledali kao dar, a ne budu brojali koje sve poteškoće moraju podnijeti, to će im se pretvoriti u blagoslov. I oni će na neki način postati euharistijski ljudi. Biskup Uzinić naglasio je kako je važno i da turisti prepoznaju Dubrovnik, uza sve ostalo, i kao euharistijski grad.

Kao treći naglasak biskup je izdvojio zahvalnost u Marijinu životu, a to je i jedna od dimenzija euharistije. Ta zahvalnost iz dubine srca izražena je u Marijinu “Veliča”.

„Neka se, drage klanjatelji i klanjateljice, draga braćo i sestre, i u vama javi ovaj zahvalni kliktaj. Moći biti klanjatelji i klanjateljice je milost, dar. Budite zahvalni jer ga vi primate i jer možete na njega odgovoriti“, istaknuo je dubrovački biskup.

U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, glavna koordinatorica projekta Trajnog euharistijskog klanjanja, Nada Burum, istaknula je:

“Nije bilo teško organizirati 24-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom kad vjernici imaju živo iskustvo klanjanja pred Isusom. Mi imamo pokrivenih svih 168 sati u tjednu, a to znači da imamo dovoljan broj klanjatelja koji će boraviti pred Presvetim. Mi darujemo Isusu svoj jedan sat od ukupnih 168 sati u jednom tjednu.”

Burum je naglasila i kako će crkva sv. Josipa u Dubrovniku uvijek biti otvorena, danju i noću, a na raspolaganju je uvijek jedan klanjatelj ispred Presvetog oltarskog sakramenta.

“Može se moliti časoslov pred Presvetim oltarskim sakramentom ili čitati Biblija. Glavno da je tišina. Kapelica je otvorena za sve koji žele doći i pomoliti se”, poručila je glavna koordinatorica projekta Nada Burum.

Gdje sve u Hrvatskoj možete svakog dana pristupiti euharistijskom klanjanju?

Uz Dubrovnik, u Hrvatskoj još samo dva grada nude mogućnost 24-satnog klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom tijekom cijele godine. Radi se o Rijeci i Crikvenici.

Rijeka: župna crkva svete Terezije od Djeteta Isusa, Podvežica

Crikvenica: kapelica Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje, župa Uznesenja Blažene Djevice Marije (kapelica je otvorena 24 sata svih sedam dana u tjednu s iznimkom nedjelje između 7 i 12 sati zbog slavljenja jutarnjih svetih misa).

Također, u Hrvatskoj postoji još nekoliko kapelica i župa u kojima se dnevno održava višesatno euharistijsko klanjanje.

Zagreb: Corpus Domini – svakoga dana od 7 do 17 sati.

Botinec (Zagreb): Župa svetog Stjepana prvomučenika, klanjanje od ponedjeljka do petka od 8 do 17:30 na koru crkve. Također, četvrtkom se klanjanje odvija i nakon večernje svete mise (18:30) do 20 sati. Subotom je animirano klanjanje u crkvi od 21 do 23 sata.

Split: kapela Gospe Ranjene u župi svetog Petra (konkatedrala), svaki dan od 7:30 do 17, nedjeljom poslije podnevne svete mise od 13 do 17. Također četvrtkom se klanjanje pred Presvetim održava i nakon večernje svete mise.

Šibenik: župa Pohođenja Blažene Djevice Marije – Njiviceponedjeljkom nakon svete mise; kapela Presvetog sakramenta – svaki dan od 9 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. 

Ako znate za još koju lokaciju u Hrvatskoj gdje je Presveto svakodnevno izloženo, javite nam na našu e-adresu (uredništvo@bitno.net) ili pošaljite poruku u inbox na našem Facebook profilu.

*Kako euharistijsko klanjanje može promijeniti ljudske živote, ali i sredinu u kojoj živite pročitajte ovdje: U jednom od najopasnijih gradova svijeta svećenik je pokrenuo cjelodnevno klanjanje – nakon toga ništa nije bilo isto

Tino Krvavica | Bitno.net

Bitno.net