“Ova današnja franjevačka svetkovina, Gospa od Anđela, u samostanu Gospe od Milosti na otočiću Visovcu, na rijeci Krki, želi nam otvoriti oči kao sv. Franji pred više od 800 godina u crkvi svete Marije od Anđela podno Asiza, u Porcijunkuli. Ovo je danas na Visovcu naša Porcijunkula u kojoj se treba dogoditi obraćenje, susret s Bogom i Božjom milosti, otvaranje očiju za ljubav Božju prema čovjeku”, poručio je biskup šibenski Tomislav Rogić, u petak 2. kolovoza na Visovcu prigodom proslave Gospe od Anđela.

Slavlje je započelo procesijom sa slikom Gospe Visovačke. Uz brojne vjernike i svećenike koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Biskup Tomislav Rogić u homiliji je govorio o tome što znači biti u Božjoj milosti i kako zadobiti milosrđe Božje. „Na putu susretanja Boga živoga trebaju nam jasni putokazi onih koji su bili odraz, slika Božje milosti, Božjeg milosrđa. Tko je to više od Blažene Djevice Marije?“ poručio je biskup Tomislav Rogić.

“Marija je bila milosti puna – Gospodin je bio uvijek s njom, ali to ne znači da nije okusila težinu života, opasnosti, stradanja, žalosti, sve do one najveće kad je mrtvo tijelo svoga Sina primila u krilo. Njezin je život bio posut križevima, ali križevima koji su donijeli plod spasenja i vječne sreće. Ispunjena Duhom Božjim i vjernošću, s pouzdanjem, mogla je nositi križ života, ustrajati i postati Kraljica anđela, uznesena i okrunjena na nebu. Zadaću koju je prihvatila, poslanje od Boga, biti Bogomajkom, postalo je spasonosno za nju i za cijeli ljudski rod. – Od nje nam je učiti što znači milosti puna – Gospodin s tobom, a molimo to u svakoj Zdravo Mariji”, kazao je šibenski biskup.

“Majko milosti, nauči nas praštati i oproštenje tražiti, najprije u našim kršćanskim obiteljima, u odnosima djece i roditelja, rođaka i prijatelja, gradeći zajedništvo koje se može nositi s novim izazovima današnjice. Bit će to vidljiva Božja milost ako se potrudimo pošteno vršiti svatko svoje poslanje, svatko svoj zadatak koji nam je Bog povjerio: u svom zvanju, poslu, u svojoj obitelji i narodu. Neka Majka milosti bude naš oslonac za novi polet, novu životnu nadu koja će naš narod voditi naprijed. Majko milosti, daj da uvijek u Božjoj milosti živimo i nikada se od nje ne udaljimo! Marijo, uzroče naše radosti vodi nas Bogu”, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

Ivo Kronja, Šibenska biskupija | Bitno.net