Ideja je, da se kroz suvremeni format predstavi i objasni sadržaj kršćanske vjere slijedeći pojedine dijelove Katekizma. Kako bi se istaknula univerzalnost Crkve, cijeli projekt snima se na svim kontinentima, u brojnim biskupijama, na mjestima koja su toliko znakovita i „progovaraju” o vjeri, tako da će izdanje biti na različitim jezicima. Sudionici su biskupi i svećenici, ali i laici, slavni i svakodnevni ljudi iz područja kulture, znanosti, umjetnosti, sporta, filmova, glazbe, ekonomije i financija koji u svojim profesijama nastoje živjeti kršćansku vjeru. Svatko od njih čita dio teksta Katekizma.

Ovog vikenda, 12. i 13. listopada, na red je došla Splitsko-makarska nadbiskupija kojoj je pripala čast predstaviti sakrament pomirenja. Kadrovi su snimani u katedrali sv. Dujma, u njenoj kripti i krstionici te oko nje na Peristilu, Vestibulu i u Dioklecijanovim podrumima. Osim toga, snimani su kadrovi u antičkoj Saloni na ostacima ranokršćanskih bazilika.

Domaćin, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je snimateljskoj ekipi ispričao povijest grada Splita i biskupije koja ima svoje žarište upravo u katedrali sv. Dujma, prijašnjem mauzoleju progonitelja kršćana, cara Dioklecijana. Uz nadbiskupa, glavni „glumci” su bili Blanka Vlašić i njezin brat Marin. Snimateljska ekipa boravit će još do nedjelje u Hrvatskoj, i to u Šibeniku i Zadru.

Video Katekizam režira Gjon Kolnrekaj. Sastoji se od 2.500 minuta Ultra HD kvalitete videa, a bit će objavljen 2014. godine. (ika/bitno.net)