Sjednica Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija pod predsjedanjem predsjednika riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, održana je 14. studenoga u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Pozdravljajući nazočne članove, nadbiskup Devčić se osvrnuo na svečanost dodjela nagrada Hrvatskog društva katoličkih novinara koja je održana uoči sjednice, čestitavši dobitnicima. Neki od nagrađenih crkvenih medija komemorirali su značajne obljetnice, pedesetu ili dvadesetu, stoga je nadbiskup podsjetio da su jubileji prilika uvijek za zahvalu Bogu, ali i pokretačima tih projekata koji su znali prepoznati posebnost trenutka, kairos. “Oni nas pozivaju da i mi danas nastavimo s njihovim entuzijazmom, prepoznamo kairos i pokušamo odgovoriti na njega”, rekao je nadbiskup.

Prva točka sjednice bila je posvećena osvrtu na aktualne medijske teme. Istaknuta je zabrinjavajuća pojava medijskog neprofesionalizma u pristupu temi referenduma za ustavnu definiciju braka koji je pokrenula inicijativa “U ime obitelji”. U dijelu medija, a osobito na društvenim mrežama, uočeni su brojni primjeri netolerancije i netrpeljivosti prema nositeljima te inicijative. Upozoreno je kako takva medijska kampanja otežava kvalitetnu javnu raspravu o samom predmetu referenduma, a to je zaštita braka kao zajednice muškarca i žene. Mediji bi trebali poticati argumentiranu raspravu koja bi pomogla građanima da slobodno donesu svoju odluku.

Na sjednici je podneseno izvješće o dva velika susreta medijskih biskupa i osoba zaduženih za medije u pojedinim biskupskim konferencijama. Prvi takav susret na kojem su se okupili predstavnici biskupskih konferencija s njemačkog govornog područja odgovorni za medije održan je od 13. do 15. listopada u Ljubljani. Između ostaloga, na susretu se razgovaralo o komuniciranju u kriznim situacijama, medijskom praćenju Godine vjere, mogućnostima i granicama crkvenih internetskih portala. Članovi odbora su potom upoznati s temama koje su razmatrane na europskom susretu biskupa odgovornih za medije koji je od 8. do 10. studenoga održan u Barceloni na temu “Evangelizirati dušu Europe”.

U nastavku sjednice predstavljen je projekt “Laudato TV – naša televizija”. Riječ je o pripremama za pokretanje privatne televizije koja će promicati kršćanske i tradicionalne obiteljske vrijednosti te isticati i pozivati na zajedništvo, solidarnost, ljubav prema Bogu, čovjeku, Crkvi i Domovini.

Posebna pozornost posvećena je i 50. obljetnici katoličkog tjednika Glasa Koncila koji je unatoč svim poteškoćama kroz koje prolaze tiskani mediji u globalnim razmjerima, najtiražniji tjedni list u Hrvatskoj. Istaknuta je velika količina izvornog sadržaja koja se iz tjedna u tjedan pojavljuje na stranicama toga katoličkog tjednika te izazovi s kojima se suočava. Posebno su istaknuta nastojanja da se podigne naklada i pronađe prikladan koncept marketinga prilagođen crkvenoj novini.

Odbor HBK za sredstva društvenih komunikacija osvrnuo se na jednostrano kršenje Sporazuma s Hrvatskom biskupskom konferencijom od strane Hrvatske radio televizije. Članovi Odbora podržali su zahtjev hrvatskih biskupa da se odredbe Sporazuma koji je još uvijek na snazi moraju poštivati, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

IKA