Crkva

Vlada kavkaske Republike Gruzije ubuduće će iz državnog proračuna, uz Pravoslavnu crkvu, financirati i četiri manjinske vjerske zajednice, javlja IKA. Premijer Irakli Garibašvili, prema izvješću gruzijske televizije, u ponedjeljak 27. siječnja na sastanku kabineta obećao je da će muslimanske i židovske zajednice, kao i Armenska apostolska i Katolička crkva dobivati novčana sredstva u skladu s brojnošću svojih članova. Visinu iznosa šef Vlade nije naveo.

S novim financiranjem Crkvi njegova Vlada pokazuje da sve religije poštuje jednako, izjavio je Garibašvili a prenosi Kathpress. Više od 80 posto od 4,5 milijuna Gruzijaca pripada Gruzijskoj pravoslavnoj crkvi. Većinsku Crkvu država već više od deset godine podupire visokim iznosima. Muslimanima se izjašnjava oko 10 posto građana, Armenskoj crkvi pripada 4 posto, a Katoličkoj crkvi jedan posto stanovništva.

Već 2011., za vrijeme predsjednika Mihaila Saakašvilia, donesen je zakon kojim je prvi put priznata pravna osobnost i malim vjerskim zajednicama. Pravoslavna crkva snažno se usprotivila tom zakonu. U glavnom gradu Tbilisiu pravoslavni svećenici tada su predvodili više tisuća prosvjednika.