U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) okupljeno u Ženevi, uputilo je apel europskim kršćanima da se zauzmu u svrhu zajedničkoga svjedočenja na raznim područjima u društvu, prenosi Radio Vatikan.

“Zar je Krist razdijeljen?” iz Pavlove Prve poslanice Korinćanima ovogodišnja je tema koju je izabrao međukonfesionalni organizacijski odbor Molitvenoga tjedna za jedinstvo kršćana. Poziv je to da se ne služimo Kristom kako bismo opravdali naša nerazumijevanja i podjele. Traženje i prihvaćanje kršćanske poruke ne može ne dovesti do zajedničkoga svjedočenja, do priznavanja i prihvaćanja darova koje je Gospodin dao svakomu od svojih vjernika, kao darove cijele Crkve, napominju biskupi. Krist ne može biti razdijeljen – izazov je to da navještaj spasenja ljudima donesemo u svoj njegovoj cjelovitosti, ističe se u poruci Vijeća europskih biskupskih konferencija, prenosi Radio Vatikan. Izazov je to da Boga koji je postao čovjekom ne zatvaramo u zamisli koje ne dotiču naš komoditet, ili koje ga opravdavaju. Poticaj je to za naša društva u Europi, koja su sve više multikonfesionalna, na zajedničko svjedočanstvo Božje blizine suvremenom čovjeku.

“Krist ne može biti razdijeljen” apel je europskom čovjeku da ne razdvaja vjersku dimenziju svoje vjere na javno i privatno područje; da ne prezire dar života, sam odlučujući koji je život dostojan za življenje, a koji nije; te da ne dopusti da ga vode lažne iluzije, nego da napravi mjesta za nadu, istaknuli su biskupi. Na kraju, to jest jamstvo da ništa neće moći razdijeliti ljubav koju Bog ima za čovjeka, stoji u poruci Vijeća europskih biskupskih konferencija, koje velikom pozornošću prati stanje u Siriji, a posebno stanje kršćanskih zajednica, te se pridružuje Svetom Ocu u molitvi za mir.