2014081646

O stanju tisuća iračkih civila koje su džihadisti protjerali iz njihovih gradova, za Radio Vatikan govorio je nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Uredu Organizacije ujedinjenih naroda u Ženevi, te istaknuo da je očito da je hitno potrebno i fizički zaštititi kršćane na sjeveru Iraka. Potrebno je – dodao je – pobrinuti se za humanitarnu pomoć, vodu i hranu, jer djeca i starije osobe umiru zbog nedovoljne pomoći u hrani. Valja intervenirati sada, prije nego što bude prekasno – istaknuo je nadbiskup Tomasi te napomenuo da humanitarnu intervenciju zahtijeva sama stvarnost desetaka tisuća kršćana, i drugih manjina, u nizini Ninive, koji su morali pobjeći bez ičega…. samo s odjećom koju su imali na sebi. Stoga im je hitno potrebna pomoć.

U ovom je trenutku potrebno vojno djelovanje – dodao je nadbiskup te istaknuo – ali čini mi se također da je hitno potrebno učiniti to da oni koji fundamentaliste opskrbljuju oružjem i novcem, zemlje koje ih prešutno podupiru, iziđu na svjetlo dana i prestanu s tom vrstom potpore, koja u konačnici ne čini dobro ni kršćanima ni muslimanima – istaknuo je nadbiskup Tomasi.

Riječ je o još jednoj tragediji na Bliskom istoku u kojoj su kršena temeljna ljudska prava mnogobrojnih osoba i cijelih zajednica – napomenuo je potom stalni promatrač Svete Stolice pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi. Nalazimo se pred doista slojevitim stanjem: s jedne strane imamo fundamentaliste džihadiste, koji u ime nekog kalifata koji žele uspostaviti, nemilosrdno uništavaju i ubijaju; a s druge pak strane imamo određenu ravnodušnost zapadnoga svijeta. Kada je, naime, riječ o kršćanima, o razgovoru i zaštiti njihovih prava, vlada lažna uzdržljivost. Stoga je sada trenutak da se glas savjesti jasno čuje – istaknuo je nadbiskup Tomasi.
Na novinarovu primjedbu da se nešto ipak pokreće, nadbiskup je primijetio da međunarodna zajednica počinje nešto raditi. Vidjeli smo glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda koji je govorio o neprihvatljivom zločinu počinjenom nad kršćanima, konačno nazivajući kršćane njihovim imenom; a potom, i Vijeće je sigurnosti raspravljalo o problemu manjina na Bliskom istoku, posebno o kršćanima i drugim skupinama, koji su u najvećoj opasnosti. Rekao bih da je to početak promjene ponašanja, u kojemu se izričito spominju kršćani, koji su izloženi radikalnomu kršenju njihovih prava, u slojevitim političkim i vojnim prilikama koje vidimo na Bliskom istoku – napomenuo je nadbiskup Tomasi. 

Mislim da je novost i činjenica da su se neki muslimani, kao primjerice glavni tajnik Organizacije islamske suradnje, prilično snažnim riječima izrazili kako bi osudili ove progone nedužnih kršćana, i kako bi zaštitili njihovo pravo, ne samo na to da ne budu ubijeni i da ih se poštuje u njihovoj sredini, nego i njihovo pravo da žive u svojoj kući, kao svi drugi građani, primjerice Iraka ili Sirije. Bliski istok bez kršćana bio bi osiromašenje, i to ne samo zato što tako Crkva ne bi bila nazočna, nego i za sam islam, kojemu bi nedostajao poticaj za demokraciju i osjećaj za dijalog s ostatkom svijeta – istaknuo je nadbiskup Tomasi.

IKA/Bitno.net