U Varšavi je 6. i 7. ožujka održan susret kardinalâ i predsjednikâ biskupskih konferencija srednje i istočne Europe. Na poziv predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kardinala Petera Erdöa i predsjednika Poljske biskupske konferencije nadbiskupa Josefa Michalika u Varšavi su se okupili kardinali, nadbiskupi i biskupi iz Mađarske, Hrvatske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Litve, Bjelorusije i Poljske, istaknuto je u priopćenju objavljenomu na završetku susreta, a koje prenosi Radio Vatikan.

U središtu prvoga dijela skupa bili su glavni izazovi povezani s obitelji, u kontekstu nove Biskupske sinode. Dvadeset i dvije godine nakon pada komunističkih režima, stanje je posebno slojevito, te iz njega proizlaze zajednički izazovi. Opći je pregled pokazao određenu sličnost, i na pravnoj razini, i na razini svakodnevnoga života.

Posebno je istaknuto, kako stoji u priopćenju, teško stanje obitelji, demografski pad, te sve veći broj rastavljenih obitelji; ali i pastoralno zauzimanje usmjereno na ponovno otkrivanje obiteljskoga života i novi mentalitet što se tiče otvorenosti životu i vjerskom odgoju. Biskupi su istaknuli ulogu pokretâ pro familia, same obitelji uključene u pastoral, te pothvatâ usmjerenih na zaštitu braka između muškarca i žene, kao što je, primjerice referendum održan u Hrvatskoj, istaknuto je u priopćenju.

Govorilo se i o pripremi za brak i obiteljski život, i to ne samo uoči vjenčanja, nego i u mladenačkoj dobi. Pokazalo se da je svjedočanstvo obiteljskoga života najuvjerljivija metoda u pripremi za brak i obitelj. Biskupi su posebno inzistirali na važnosti proširene obitelji, koja je društveno i gospodarsko bogatstvo za današnja i buduća društva, u smislu solidarnosti i besplatnosti, što bi države trebale sve više vrjednovati.

Što se pak tiče sve raširenijega zajedničkoga života, bez ikakve institucionalne potvrde, kao i drugih teških situacija, biskupi su istaknuli da su potrebne župe koje su prave gostoljubive zajednice. Valja preispitati sposobnost naših zajednica za prihvaćanje svih ljudi, pokazujući Božju ljubav prema svima.

Sudionici su se osvrnuli i na nazočnost Crkve u društvima raznih zemalja. Pronaći nove oblike nazočnosti, nakon promjene režima, nakon mnogo patnji, bio je, i još uvijek jest, veliki izazov. Međutim, kako je istaknuto u priopćenju, spomen na brojne mučenike ohrabruje da se nikada ne izgube nada i sigurnost u Božju nazočnost.

Crkva nastoji zajamčiti svoju nazočnost na društvenoj razini u skladu sa svojim identitetom, te se znatnim sredstvima zalaže u odgoju mladih u župama, i u školama, primijećeno je na skupu na kojemu su, osim toga, uspoređena iskustva u pojedinim zemljama, što se tiče povrata konfisciranih crkvenih dobara.

Crkva i preko laika obavlja važno poslanje u moralnom odgoju, bez kojega nema društvene stabilnosti. Stoga su u današnjim prilikama vrlo važni odgoj i brižno praćenje stalne formacije vjeroučitelja. Na skupu je, osim toga, dan kratki osvrt i na ulogu pomirenja koju Crkva ima na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini. Sudionici su na susretu molili za Ukrajinu, koja proživljava vrlo osjetljive trenutke, istaknuto je u priopćenju sa skupa.