U poruci poslanoj agenciji Fides, biskupi su Gvatemale željeli proslaviti petnaestu obljetnicu ubojstva monsinjora Juana Gerardija pozivajući na promišljanje o njegovu svjedočanstvu koje je još uvijek nazočno u zajednici: njegovo služenje siromašnima i njegovo zauzimanje za mir. Dokument podsjeća na sadržaj mirovnih ugovora na završetku rata:
Zauzeti se s gvatemalskim narodom da se iskorijene uzroci koji su izazvali sukob i zla nanesena bratoubilačkim ratom koji je trajao 36 godina. U ovim smo godinama svjedoci politike krpanja rupa, a ne iskorjenjivanja siromaštva, društvenoga isključivanja i prisilnog marginaliziranja. Još se ne poštuje ljudsko dostojanstvo, a osjeća se opasna podjela u društvenom životu te oštri sukobi u području rudarstva – stoji u dokumentu.

Biskupi su u zaključku dokumenta osudili svaku vrstu nasilja i pozvali sve da riječima i djelima po uzoru na biskupa Gerardija izgrađuju pravi mir. Biskupi su poželjeli da se u Gvatemali nikada više ne ponove bolna iskustva prošlosti. (rv/bitno.net)