Tajnik i glasnogovornik Francuske biskupske konferencije mons. Olivier Ribadeau Dumas izjavio je kako je riječ o „individualističkom pristupu drami pobačaja“ prema kojemu se „priznavanjem apsolutnog prava majke na njezino tijelo opravdava uništavanje začetog života.“

Premda je naglasak kampanje prvenstveno trebao biti na promociji slobodne odluke utemeljene na vjerodostojnim informacijama, očito je kako je govor o začetom djetetu i njegovim pravima završio u drugom planu. Svjedoči to i ‘poticajna’ informacija na web stranici kampanje prema kojoj pravo na pobačaj Francuzi jednodušno podržavaju.

Ovakvo iskrivljavanje činjenica mons. Dumas nazvao je tvrdnjom usmjerenom protiv istine koja ugrožava slobodu mnogih osoba na drugačije mišljenje.

Pobačaj se “ne smije smatrati nekom usputnom životnom nesrećom”, naglašavaju francuski biskupi, već „teškim činom koji uključuje i duboko i snažno obilježava osobe koje ga izvrše: žene, ali i muškarce i čitave obitelji“.

Biskupi upozoravaju kako vladina pro-abortivna kampanja dolazi u trenutku kada se u javnosti vodi rasprava o zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji donosi moguće promjene u području reproduktivnog zdravlja i kontracepcije. Prema prijedlogu novog zakona mladima bi se olakšao pristup kontraceptivnim sredstvima ‘za hitne slučajeve’ (čitaj: abortivnim sredstvima), a razmišlja se i o ukidanju obveznog ‘tjedna za razmišljanje’, između liječničkog savjetovanja i izvršenja pobačaja.

Na kraju, biskupi su podsjetili i na u svjetskim medijima toliko citiranu encikliku pape Franje „Laudato si“:

„Budući da je sve međusobno povezano, briga glede zaštite prirode nespojiva je također s opravdanjem pobačaja. Kako možemo istinski naučavati važnost brige za druga ranjiva bića, ma kako neugodna ili nezgodna ona mogu biti, ako ne uspijevamo zaštititi ljudski embrij, čak i onda kad je njegova prisutnost neugodna i čini poteškoće? Kad je izgubljena osobna i društvena osjetljivost glede prihvaćanja novoga života, tada odumire prihvaćanje i drugih oblika vrijednih za društvo.“

Podsjetimo, u Francuskoj je pobačaj u potpunosti legalan do 12. tjedna trudnoće, a broj se pobačaja ne smanjuje od prve legalizacije iz 1975. Službene statistike procjenjuju da se godišnje izvrši oko 225.000 namjernih prekida trudnoće, unatoč gotovo “savršenoj” stopi kontracepcije. U listopadu 2013. godine francuska je vlada odobrila i izmjene socijalnog osiguranja kojim se dopušta povrat troškova pobačaja u stopostotnom iznosu od strane države.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net