BiskupFoto: IKA
Središnje dnevno koncelebrirano euharistijsko slavlje na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjeg dubrovački biskup Mate Uzinić slavio je s vjernicima u dubrovačkoj katedrali.

Vijest o praznom grobu koja je bila iznenađujuća vijest u Jeruzalemu onog nedjeljnog jutra koje nam je opisalo evanđelje, nažalost je prestala biti radosna vijest i postala sasvim obična vijest, pa čak više i nije neka vijest, rekao je u uvodu propovijedi biskup Uzinić i dodao: “I upravo je u ovome problem! Vijest o Kristovu uskrsnuću ostavlja nas ravnodušnima. Vjerojatno je sličan problem postojao i u prvoj Crkvi tako da je sv. Pavao imao potrebu naglašavati činjenicu Gospodinova uskrsnuća, ali i potrebu našeg suuskrsnuća zajedno s njime. Nije, međutim, to bio samo problem prve Crkve, nego je to i naš problem. Mnogi žive, čak i među kršćanima, kao da Krist uopće nije uskrsnuo. I svi smo nekako postali dio tog i takvog beznadnog ozračja. Želimo li danas to promijeniti, trebali bismo učiniti sve kako bi za nas vijest o uskrsnuću ponovo postala novost i to ne samo kao informacija, nego još više od toga kao poziv na život u skladu s tom viješću koja daje smisao našem biti kršćani, a usuđujem se reći i ljudi.” Bez vijesti o Isusovu uskrsnuću, rekao je dubrovački biskup, mi smo tek plod slučaja, naša ljudska povijest neshvatljiva borba za održanje vrste, vjera obična opsjena, nada utopija, ovo što slavimo u našim liturgijskim slavljima tek ostatak prošlosti ili, kako se posebno danas voli reći, kulturna baština, turistička atrakcija, znak identiteta kojemu pripadamo i ništa više od toga. “Bez te vijesti se doista može i treba staviti u pitanje smisao našeg suočavanja s boli, trpljenjem, mukom, pa čak i činjenje dobra i borba protiv zla, osobnog i društvenog, onog koje činimo i onog koje trpimo. Bez te vijesti Isusova smrt na križu bila bi još samo jedna ljudska tragedija, Judina izdaja samo još jedno od izdajstava u nizu, Pilatova osuda samo još jedna u nisu nepravednih osuda, ubojstvo na križu Velikog petka samo još jedno u nisu ubojstvo nevinog.” Istaknuvši kako se s tom viješću sve promijenilo, biskup Uzinić je ustvrdio: “Onaj koji je umro na križu Velikog petka nije samo još jedan u nizu. Njegova izdaja nije tek jedna u nizu! Njegova osuda nije tek jedna u nizu! U njemu se dogodila istinska novost na temelju koje spoznajemo da čovjek nije tek običan slučaj, da su čovjek i čovječanstvo od Boga željeni, da su čovjek i čovječanstvo ljubljeno Božje dijete, da nas Bog nije ostavio onda kad smo mi ostavili, pa čak i ubili Boga, nego da nas je pozvao na život i osigurao nam život vječni. Jednom riječju Veliki petak nije bio točka na i. Točka na i se dogodila u Uskrsu.”
Dubrovački biskup podsjetio je i na neke misli iz svoje uskrsne čestitke te dodao: “Vjerujem da ta vijest za nas i u ovom Uskrsu može postati istinska novost samo ako je sagledamo na ovaj način, da će nas tad ta vijest doista iznenaditi i potaknuti da je, kao jednu od rijetko pozitivnih vijesti u mnoštvu loših vijesti koje nas stalno bombardiraju i koje sa velikom strašću i zadovoljstvo širimo oko sebe, posvjedočimo drugima, započinjući od onih koji su nam najbliži i do kojih nam je najviše stalo.”

Uskrsnom euharistijskom slavlju nazočio je i dubrovački paroh Goran Spaić kojem je biskup Uzinić čestitao Uskrs koji pravoslavni vjernici slave sljedeće nedjelje. U jutarnjim satima biskup Uzinić slavio je misu s osobljem i zatvorenicima u dubrovačkom zatvoru.(ika/bitno.net)