Papa Franjo susreo se jučer, nakon svete mise i angelusa, s bivšim kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom, javljaju IKA i Catholic News Agency.

Razgovor, tijekom kojeg je bilo zabranjeno snimanje, prošao je u neformalnom tonu, a nazočili su mu i bliži članovi Castrove obitelji te nekoliko vatikanskih predstavnika.

Tijekom razgovora, Papa i bivši kubanski predsjednik dotakli su se okoliša i „velikih problema današnjice“, izjavio je glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi.

Susret, koji je trajao između 30 i 40 minuta, iskorišten je i za razmjenu darova. Tako je Fidel Castro Papi darovao knjigu intervjua Fidel i religija koje je s njime vodio brazilski teolog oslobođenja Frei Betto, s posvetom “Za papu Franju u povodu njegova posjeta Kubi u znak divljenja i poštovanja kubanskoga naroda. Fidel“.

Papa Franjo uzvratio je poklonivši kopije svojih dviju enciklika Laudato Si i Evangelii Gaudium. Međutim, poklon koji je izazvao najviše pažnje svakako je knjiga i dva CD-a s homilijama i pjesmama oca Armanda Llorentea, isusovačkog svećenika i bivšeg Fidelovog učitelja.

Svećenik, učitelj, prognanik

Otac Llorente, isusovački svećenik i jedno od devetoro djece španjolske farmerske obitelji, bio je Castrov učitelj i mentor tijekom njegovog školovanja u isusovačkoj srednjoj školi Belen. Jednom je prilikom u školski godišnjak napisao kako će „povijest njegove domovine morati pričati o njemu“. Unatoč bliskom odnosu kojeg su gajili, o. Llorente bio je protjeran s Kube 1961. zajedno s ostalim isusovcima. Isti svećenik uspio je 1958. prerušen u seljaka, doći do Fidela Castra i razgovarati s njim. Budući kubanski diktator tada mu je priznao kako je „izgubio svoju vjeru“.

Sam svećenik, koji je kasnije u Miamiju osnovao marijansku kongregaciju Agrupacion Catolica Universitaria, godinama je molio za Castrovo obraćenje, nadajući se ponovnom susretu s njim.

Tijekom jednog intervjua 2007. o. Llorente izjavio je kako je spreman istog trena otići na Kubu, naći se s Fidelom i ispovjediti ga: „Prva stvar koju bi napravili jest snažno zagrlili jedan drugoga, smijali se te prisjetili svih onih avantura koje smo zajedno proživjeli“. Potom bi mu rekao „Fidel, trenutak istine je došao“.

Otac Llorente nedugo je prije smrti 28. travnja 2010. godine, u telefonskom razgovoru za National Catholic Register, priznao kako je održavao vezu s Castrom do ožujka te godine.

Tako je unatoč naporima kubanskih vlasti, poruka obespravljenih i prognanih, posredstvom Pape, ipak došla do jednog od najpoznatijih komunističkih diktatora.

Tino Krvavica | Bitno.net