Centar

Treba raditi i podupirati sve ono što pogoduje ljudskoj osobi u njezinim materijalnim, moralnim i vjerskim težnjama – kazao je u ponedjeljak 26. studenoga kardinal Jean-Louis Tauran u Beča otvarajući Međunarodni centar za međureligijski i interkulturalni dijalog (KAICIID), naslovljen saudijskom kralju Abdullahu Ben Abdulazizu, neovisnom međunarodnom tijelu, čiji su utemeljitelji Saudijska Arabija, Austrija i Španjolska, te Sveta Stolica kao promatrač-utemeljitelj. Na svečanom je otvaranju nazočio i Ban Ki-moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Mnogi su vjerski vođe poticali nesnošljivost, naročito ekstremizam i širili mržnju… A znamo da okrivljivanje drugoga za neku zemlju, kontinent i svijet nije zdrava politička strategija. Vjerski vođe s golemim utjecajem mogu biti jake snage za suradnju i poznavanje – istaknuo je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Stoga „smo pod nadzorom“, a svi od novoga centra očekuju „poštenje, otvaranje i vjerodostojnost“ – uzvratio je kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog. Sveta je Stolica posebice pozorna na sudbinu kršćanskih zajednica u zemljama gdje nije zajamčena prikladna vjerska sloboda – kazao je kardinal.

Svaki je čovjek naš bližnji – ustvrdio je pak ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. rekavši da poruka u „ovoj noći religije“, koja vidi rastrgane narode i države, mora stići do svih vjerskih vođa, lokalnih propovjedaonica i do cesta svakog grada i sela.

Uvijek govorim našim kršćanima da poštuju i vole svaku osobu koju sretnu u svojem svakodnevnom životu, da gaje dakle prijateljske odnose sa svima i da upoznaju zemlju u kojoj borave. Ne može se voljeti neku zemlju ako ju se ne poznaje. Nadamo se da će ovaj centar potaknuti razne vjerske predstavnike na iskrenu raspravu o konkretnim problemima i mogućim rješenjima – kazao je msgr. Camillo Ballin, apostolski vikar na sjeveru Saudijske Arabije.

Mi istočnjaci podupiremo ovu vrlo važnu inicijativu, koja dolazi iz Saudijske Arabije. Nema alternative dijalogu i približavanju, iz njih se rađa poznavanje i poštivanje, a riječ dijalog upravo označava dvije osobe koje se gledaju licem u lice, upoznaju i poštuju. Temelj je dakle poznavanje i poštivanje – ustvrdio je nadbiskup Policarpo, pravoslavni metropolit u Španjolskoj i Portugalu. (rv/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com