Michał Tomaszek i Zbigniew Strzałkowski, dva poljska franjevačka misionara, te talijanski svećenik-misionar Aleksander Dordi, mučenici za vjeru koje su u Peruu 1991. ubili komunistički teroristi iz skupine ‘Svijetla staza’, proglašeni su blaženima na svetoj misi održanoj ovaj vikend u gradu Chimboteu.

Misa koju je predvodio kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca, okupila je dvadesetak tisuća vjernih iz Perua, ali i iz domovina novoproglašenih blaženika – Poljske i Italije.

Franjevci Tomaszek i Strzałkowski došli su na misije u Peru krajem 1980-ih. Bilo je to vrijeme kada je komunistička gerila u toj državi već počela izazivati nemire. Misionari su znali kako idu na nesigurno područje gdje riskiraju život, ali bili su spremni na to.

“Ako budem trebao dati život za Boga, neću se dvoumiti”, rekao je Michał Tomaszek na svetoj misi kojom se njegova prijašnja župa opraštala od njega pred odlazak u Peru.

Poljski franjevci su se u mjestu Pariacoto bavili evangelizatorskim i karitativnim radom, pomažući najugroženijim slojevima siromaštva poput staraca i bolesnih. Međutim, za komunističke gerilce oni su bili ‘sluge imperijalizma’. 9. kolovoza 1991. teroristi su upali u župu, zarobili franjevce i odveli ih na obližnje groblje. Tamo su ih usmrtili hicima u potiljak glave.

Dva tjedna kasnije, Alessandro Dordi, talijanski svećenik koji je u misijama u Peruu bio još od početka 1980-ih vraćao se u svoj grad Santa sa svete mise koju je služio u obližnjem gradu. Dordi je bio fokusiran na pastoral poljoprivrednika, kojima je pomagao preživjeti osmišljavanjem raznih projekata. Te noći zaustavio se automobilom nakon što je netko stavio stijenu na cestu. Kada je izašao iz automobila, komunisti su pucali na njega i ubili ga na mjestu.

Inače, Poljaci i Talijan proglašeni su mučenicima istim dekretom u kojem je mučenikom za vjeru proglašen i salvadorski biskup Oscar Romero kojeg su za oltarom 1980. ubili ‘odredi smrti’ povezani s vojnom huntom koja je bila na vlasti (o čemu smo pisali OVDJE).

Goran Andrijanić | Bitno.net