Kad vi ne želite do ispovjedaonice, ispovjedaonica će doći k vama! Ovom parafrazom poznate izreke mogli bismo opisati zanimljivu ideju Salfordske biskupije da tijekom korizme svim katolicima, a posebno onima koji su se udaljili od svoje vjere, omogući povratak Crkvi po sakramentu pomirenja uz pomoć “Autobusa milosrđa”!

Prepoznatljvi double-decker svake subote odlazi u trgovačko središte Manchestera, ali i drugih gradova biskupije. Volonteri potom uz pomoć medaljica koje je blagoslovio papa Franjo nastoje privući svoje sugrađane, te ih uputiti na četvoricu svećenika s kojima mogu porazgovarati, primiti blagoslov ili se ispovjediti.

– Susrećemo ljude ondje gdje se nalaze. Parkiramo se uz njihove živote i govorimo: “Ako vas nešto opterećuje, uđite u autobus i oslobodite se toga. Prolazite li kroz životne borbe – obiteljske svađe, financijske probleme, propale veze – popnite se i iskusite Božje milosrđe!” – kaže o. Frankie Mulgrew objašnjavajući smisao projekta u čijem planiranju je i sam sudjelovao, a koji je nadmašio sva očekivanja.

U prva dva tjedna, tijekom kojih je “Autobus milosrđa” obišao Salford i Bolton, sakramentu pomirenja pristupilo je više od 400 vjernika među kojima su većinu činili “bivši” katolici.

– Nastojimo ponovno povezati ljude s vjerom i osigurati im mjesto dobrodošlice i prihvaćanja, te prostor u kojemu u svojem životu mogu susresti Božje milosrđe na opipljiv način – objašnjava o. Mulgrew dodajući kako je nadahnuće za ovakav pristup pronašao u Isusovom propovijedanju na uzvisinama i trgovima, ali i misama na otvorenom koje je za vrijeme službe u Buenos Airesu organizirao tadašnji nadbiskup kardinal Bergoglio.

Budući da je odaziv vjernika premašio sva očekivanja, biskupija je odlučila kako će “Autobu milosrđa” voziti sve do završetka Jubileja milosrđa u studenome.

Svoj blagoslov projektu udijelio je i papa Franjo čije se fotografije nalaze na stražnjim stranama autobusa. Nakon što mu je tijekom privatnog razgovora o. Mulgrew opisao projekt “Autobusa milosrđa”, papa Franjo oduševljeno se nasmijao i ohrabrio njegov rad.

Predstavljajući projekt na konferenciji za medije, biskup Salforda John Arnold kazao je kako “Autobus milosrđa predstavlja način pristupa onima koji inače nikada ne bi prišli Crkvi. Radije idemo k njime nego da čekamo da oni dođu k nama”.

Svoje oduševljenje projektom podijelio je i jedan od četrdeset volontera koji svake subote od 11 do 16 sati pristupaju ljudima i nude im čudotvornu medaljicu.

– Pitamo ih žele li besplatan dar od Svetog Oca, a oni se uglavnom zaustavljaju i traže još informacija. Projekt je izazavao veliku pažnju, osobito kod onih koji već dugo nisu bili u crkvi – kaže 25-godišnja Hannah Beckford, zaključujući:

– To je ono što Crkva treba činiti. Tako dugo sam željela da Crkva izađe van i doista je čudesno ovo što čini u Salfordu. Prava je radost biti dio toga.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net