“Bez diskriminacije. Brak je zajednica muškarca i žene koji žive zajedno” – tako je njemačka kancelarka Angela Merkel na inzistiranje novinara rezimirala svoj stav o tome što je brak.

Dio ‘bez diskriminacije’ odnosi se na istospolne parove kojima, rekla je Merkel, treba regulirati prava unutar institucije registiriranog partnerstva.

“Ja sam za registrirana partnerstva i borbu protiv svake diskriminacije, počevši od poreznih plaćanja. I gdje god da naiđemo na takvu diskriminaciju, eliminirat ćemo je”, rekla je njemačka kancelarka, ali istodobno naglašavajući:

“Za mene osobno brak je zajednica muškarca i žene. Moramo prihvatiti da o tome postoje različita mišljenja”, rekla je Merkel i dodala kako takva različita mišljenja postoje i u njezinoj stranci Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU).

Pitanje novinara nije bilo nimalo slučajno. Nakon zbivanja u Irskoj i SAD-u gdje su gay ‘brakovi’ legalizirani intervencijama u zakone, sve su glasniji i zahtjevi da se i u Njemačkoj (gdje trenutačno za istospolne parove postoji institucija registriranog partnerstva) dogodi nešto slično. Kako pišu njemački mediji, glavni politički zagovornik toga jest predsjednik Joachim Gauck koji je pozvao na javnu raspravu o tom pitanju. U tome, naravno, ima potporu njemačkih socijaldemokrata koji trenutačno s CDU-om čine veliku koaliciju koja vlada tom zemljom.

Glavna dva pitanja su – porezne olakšice i usvajanje djece.

Kako vidimo iz kancelarkina razgovora – njemački demokršćani se protive ideji gay ‘brakova’, posebice kada bi oni otvorili put homoseksualcima da posvajaju djecu. Koliko dugo će biti ustrajni u tom odbijanju – tek treba vidjeti.

G. An. | Bitno.net