Zastupnica Demokratske stranke iz Kalifornije Lois Capps (D-CA) smatra kako su riječi poput „muž“ i „žena“ u saveznim zakonima izgubile svoje značenje nakon što je Vrhovni sud presudio da je istospolni „brak“ ustavno pravo te zadržavanje zakona koji su pisani na taj način predstavlja diskriminaciju.

„Izmjenama zakona o bračnoj jednakosti priznalo bi se kako riječi u našim zakonima imaju značenje te da mogu i dalje odražavati predrasude i diskriminaciju čak i kada su ti zakoni proglašeni ništavnima od strane naših najviših sudova,“ rekla je zastupnica Capps. „Vrijednosti naše zemlje odražavaju se u našim zakonima. Sastavila sam ovaj prijedlog zakona jer smatram da je od presudne važnosti da naši savezni zakoni odražavaju jednakost svih vrsta braka.“

Zastupnica Capps je dio svog izlaganja argumentirala trenutno postojećim odredbama u američkim zakonima po kojima je zabranjeno „prijetiti supruzi predsjednika države“, ali ne i mužu predsjednika države.

„Prijedlog zakona zastupnice Capps osuvremenio bi navedeni zakon tako da bi u njemu stajalo da je zabranjeno prijetiti bračnom partneru predsjednika države,“ rečeno je iz njezina ureda u izjavi za The Washington Examiner.

Kako se ističe u članku koji je objavio The Washington Examiner, dio obrazloženja zastupnice Capps za izmjenama zakona koji se odnose na prvu obitelj SAD-a možda ima veze s mogućim izborom Hillary Clinton za predsjednicu države, što bi njezina muža Billa Clintona prema izmjenama zakona s novim terminima koje predlaže Lois Capps učinilo „Prvim bračnim partnerom“ umjesto „Prvim gospodinom“. Žene su unazad dva stoljeća dobivale uvaženu titulu „Prve dame“, ali muškarci će dobiti jednostavan naziv „Prvi bračni partner“.

Da bi postali zakon, izmjene zakona o bračnoj jednakosti zastupnice Capps moraju biti usvojene u američkom Domu zastupnika i Senatu koje kontroliraju republikanci s obzirom na to da imaju većinu. Osim ako zastupnica Capps ne zaobiđe proceduru i zamoli suca Kennedyja (sudac Vrhovnog suda koji je napisao presudu kojom istospolni „brak“ u SAD-u postaje ustavno pravo) da zamahne čarobnim štapićem i udovolji njezinim željama.

Izvor: Church Militant | Zdravstveniodgoj.com