U okviru pohoda ‘ad Limina’ biskupā Sjedinjenih Država, papa je Benedikt XVI. u četvrtak, 2. veljače, primio u audijenciju nekoliko biskupa sa sjeveroistočnoga područja zemlje, dok je prošlih dana, među ostalima, Papu posjetio i nadbiskup New Orleansa, msgr. Gregory Aymond.

Obama

Među temama o kojima su razgovarali bila je i nedavna odluka Obamine administracije da se sve američke bolničke strukture, uključujući i katoličke, prisile na to da od sljedeće godine u svoje zdravstvene programe uvrste kontracepcijska sredstva i abortivne proizvode. Američki se biskupi odlučno protive toj odluci – istaknuo je u razgovoru za našu radijsku postaju nadbiskup Aymond.
Činjenica da je Vlada zauzela takvo stajalište izaziva velike protivnosti – napomenuo je nadbiskup ističući da je ta odluka bez presedana. Važno je da kao Božji narod i vjerski vođe, zajedno s našim narodom, (…) izrazimo svoje protivljenje i zbunjenost, jer vjerovali smo da su Sjedinjene Države zemlja utemeljena na samostalnosti, pravednosti i slobodi. Međutim, čini se da nije tako… – istaknuo je nadbiskup.
Mislim da je jasno da kao kršćani i katolici ne bismo trebali prihvatiti da nam netko nameće da vrijeđamo svoju savjest – kazao je potom nadbiskup te istaknuo da je to stvar između nas i Boga; stoga ne možemo i ne smijemo činiti ono što smatramo pogrješnim. Ono što me u ovoj situaciji najviše zbunjuje – dodao je – jest to što mi ne tvrdimo da svi u Sjedinjenim Državama imaju vjerovati u ono u što mi vjerujemo, niti tražimo da se svi u Sjedinjenim Državama ponašaju poput nas. Mi vjerujemo u neke određene vrednote povezane sa životom, te stoga, kao osobe ne možemo raditi protiv vlastite savjesti. A činjenica da Vlada odgovara riječima poput „svoju vjeru živi u svojoj kući, u svojoj crkvi, ali kad iziđeš u svijet mi ćemo te uputiti kako živjeti tvoja načela“, mislim da je to vrlo, vrlo ozbiljna stvar – upozorio je nadbiskup izražavajući na kraju uvjerenje da se u svakom slučaju ima djelovati kroz dijalog, molitvu i rasuđivanje. (rv/bitno.net)