Predsjednica Papinske akademije za društvene znanosti prof. Mary Ann Glendon oštro osuđuje zdravstvenu reformu američkog predsjednika Obame i zakon koji bi obvezivao katoličke ustanove na jamčenje kontracepcijskih pripravaka, pobačaja i eventualne sterilizacije.

SAD

Ovo je razvidno kršenje vjerske slobode – ustvrdila je profesorica Mary Ann Glendon u članku objavljenom u prestižnom američkom glasilu Wall Street Journal govoreći o zdravstvenoj reformi američkog predsjednika Obame. Predsjednica Papinske akademije za društvene znanosti posebno se osvrnula na zakon koji bi obvezivao katoličke ustanove na jamčenje kontracepcijskih pripravaka, pobačaja i eventualne sterilizacije.

Glavni cilj te reforme – piše profesorica – nije zaštita zdravlja žena nego pokušaj da se vjerske organizacije uključi u politički program. Profesorica stoga tvrdi da, suprotno onomu što pretpostavljaju neka obavijesna sredstva glede toga problema, nije zabrinuta samo katolička manjina nego i sve vjere, jer je u pitanju poslanje svih Crkvi, uključujući Katoličku, da svima, bez obzira na vjeru, omoguće društvene službe, poput zdravstva i obrazovanja, u skladu sa svojim uvjerenjima. A osim toga, ako ozbiljnije promotrimo problem – piše nadalje Glendon – svjedoci smo napada na one ustanove civilnoga društva koje predstavljaju važne socijalne amortizere između građana i punomoćne države.

Ako se vjerske ustanove, koje se bave odgojem, zdravstvom i društvenim uslugama, primora da budu sredstva političke uprave, onda vlada učvršćuje svoj monopol nad tim uslugama, a to znači „svođenje religije na privatnu djelatnost“. Osvrnuvši se na sudski proces protiv vlade da se spriječi pravomoćnost zakona, profesorica doslovno piše: U cijeloj zemlji, katolici i nekatolici traže da suci odbiju napad na sposobnost pojedinca i vjerskih skupina da ispovijedaju svoju vjeru, da ih se ne primorava da krše osobna i najdublja moralna uvjerenja. Ako se ne izmijeni zakon, on će vjersku slobodu potisnuti s najuglednijeg mjesta među najomiljenijim slobodama u zemlji – zaključila je profesorica Glendon. (rv/bitno.net)