Američki katolički biskupi, nakon što su u prvom trenutku u novom kompromisnom prijedlogu američkog predsjednika Baracka Obame,  glede uredbe o obvezi  svih poslodavaca da uplaćuju osiguravajućim zavodima dodatno obvezno osiguranje radnika,  glede sredstava za kontrolu poroda (kontracepcijska sredstva, sterilizaciju i pobačaje), vidjeli mogućnost očuvanja vjerskih sloboda u Sjedinjenim Američkim Državama, zadržali su si i pravo očitovanja o tom kompromisnom prijedlogu, što su i učinili priopćenjem na službenoj web stranici Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država.

Američki biskupi odbacuju novo kompromisno rješenje američkog predsjednika Obame koje predviđa da će u slučaju vjerskih ustanova, osiguravajuća društva, a ne poslodavci, pružati ženama besplatni dostup kontracepcijskim  sredstvima, ako budu željele. Smatraju to rješenje nedovoljno dobrim i žele još korak naprijed.  Prva „teška primjedba“ je da uredba nastavlja „ nalagati obvezu  za cijelu državu da se pokriva zdravstvenim osiguranjem sterilizacija i kontracepcija uključujući onu koja potiče na pobačaj“ stoji u priopćenju američkih biskupa. „ Sve to ne samo da nije zakonski, već ostaje veliki moralni problem. Ne možemo izbjeći, a da to ne ponovimo, iako se mnogi nastavljaju koncentrirati na temu vjerske slobode“.

Druga primjedba američkih biskupa je da izmijenjena Obamina uredba „nastavlja predviđati da sva osiguravajuća društva moraju uključiti gore navedenu osporavanu dodatnu zaštitu. Stoga poslodavci koji sami brinu o svojim osiguranjima i katoličke osiguravajuće tvrtke  ne bi bile izuzete iz te uredbe“.

„Kako su dobivene informacije o promjeni uredbe  još nepotpune, a mi nismo konzultirani unaprijed, iz pojedinosti primjećujemo da današnji prijedlog i dalje nastavlja s nepotrebnim zadiranjem vlade u unutrašnji ustroj vjerskih ustanova te da vlada prisiljava vjernike  i vjerske skupine da krše njihova najdublja uvjerenja. U narodu gdje je vjerska sloboda prvo i temeljno načelo ne bi smjeli biti ograničeni u pregovaranju o njoj.“

„Stoga obnavljamo poziv svim katolicima i svim Amerikancima da nam se pridruže u naporu da zaštitimo vjersku slobodu i slobodu savjesti za sve“, zaključuju svoje priopćenje američki biskupi.

Marijo Udina | Bitno.net