Poznat mi je taj osjećaj. Sjećam se kako sam popustila mladićevu pritisku jer, da sam se opirala, posvađali bismo se. Sve se u mojemu srcu opiralo. Bila sam svjesna da je ponekad gledao na mene kao na nešto što treba osvojiti, ali pokušavala sam ne misliti o tome. Mislila sam: “Pa, volim ga i ovo ga čini sretnim. Nije da to već nismo radili. Osim toga, ne želim prekinuti nakon što sam mu tako puno dala.” Mislim da je ovo jedna djevojka dobro opisala kada je rekla: “Osjećala sam se čudno i na neki način iskorišteno. Činilo se kao da oboje brinemo o istoj osobi – njemu. U svemu tome osjećala sam se izostavljeno.”1 

Takvo moje osjećanje bilo je jasan signal da bih trebala prekinuti s njim, ali nisam. Činilo mi se kao da to ne mogu učiniti. Užasno sam se bojala da ću, ostavim li ga, propustiti ljubav. Nisam uviđala da već propuštam ljubav bivajući s nekim tko voli seks više nego mene.

Djevojka shvati da je iskorištena kada se odmakne od svega i objektivno razmisli. Postane toliko zauzeta razmišljanjem o onom što ne radi da ne uspije shvatiti što radi. Boji se reći ne jer bi to bio test njegove ljubavi, a ona zna da bi on pao na tom testu. Duboko u sebi ona zna da mu se sviđa samo zbog zadovoljstva koje mu pruža. Tako nastavlja i dalje udovoljavati njegovim “potrebama” i sanjariti o tome da će se stvari promijeniti.

Međutim, čistoća nikada ne kvari ljubavni odnos. Ako je veza utemeljena na požudi, čistoća će je dokrajčiti. Ali, ako je veza utemeljena na ljubavi, čistoća će je sačuvati. Jedna je srednjoškolka rekla: “Otkad se moj momak i ja uzdržavamo, puno ga više poštujem. Više smo se zbližili, više se poštujemo, znamo da činimo ono što Bog od nas želi, narasli smo u ljubavi i puno nam je zabavnije zajedno se družiti. I to sve zato što smo se oslobodili pritiska tjelesnosti.” Čistoća je ljubav. Prema riječima jedne druge mlade žene: “Moja ljubav prema njemu tako je jaka da ne želim dovesti u pitanje njegovo dostojanstvo. Namjeravam postati njegova supruga!”

Djevojke koje su ozbiljno nakanile naći ljubav moraju biti čvrste poput ovih. Zamislite da sve žene na svijetu odluče biti čiste i poštovati svoje tijelo i tijelo svojega budućeg supruga. Zasigurno bi mnogi mladići ostali bez djevojaka sljedeći vikend i ubrzo bi shvatili da se, žele li uživati u ženskom društvu, trebaju ponašati kao gospoda.

Vrednujući vlastitu čistoću, djevojka može pomoći mladiću da shvati kako je njezino tijelo blago koje treba čuvati, a ne neki cilj koji treba postići.

Kada govorimo o tome što učiniti u situaciji u kojoj treba reći “ne”, važno je napomenuti da vještina odbijanja ne započinje nakon što ste već bili intimni s nekim mladićem, a on želi da isprobate nešto novo. Reći “ne” prije svega znači uopće se ne dovoditi u tu situaciju. To može značiti da treba odmah u početku odbiti izlaziti s nekim mladićem. Trebate početi govoriti “ne” lošim vezama – i besmislenom hodanju – i prije nego što započnu.

Kada odnos započne na pravi način – dugim prijateljstvom u čijem je središtu Bog – vjerojatno ne će ni biti potrebe reći mladiću “ne”: on će biti dovoljno Božji čovjek da te vodi putem čistoće. Pronaći muškarca poput ovoga nije smiješna tlapnja. To je nešto normalno.

Nastavi li mladić u seksualnom smjeru i nakon što mu djevojka kaže “ne”, a ona ne prekine s njim, uči ga da je ne poštuje. Uostalom, ako mu mora pružiti nešto seksualno kako bi ga zadržala, ionako će ga prije ili kasnije izgubiti jer je on istinski ne voli. On samo pokušava doći do onoga što želi iscrpljujući njezinu predanost svojim šarmom, stvaranjem osjećaja krivnje, ljutnjom, prijetnjama, osjećajima – bilo čime.

Ako te doista voli, ne će na tebe vršiti pritisak. Poznajem jednu adolescenticu koja je izbacila spolne odnose iz odnosa s mladićem. Sada joj taj momak kupuje bijelu ružu na početku svakoga mjeseca kao znak njihova novog predanja.

Zar ne želite takvoga muškarca? Zadovoljite li se manjim, prestanite se sažalijevati. Iziđite s mladićem i ako se još uvijek bojite reći “ne”, povucite se i shvatite kako je to loš znak. Što to govori o njemu i što on traži?

Ne trebate čekati da izgradite “veliko samopoštovanje” kako biste počele govoriti “ne”, nego ćete upravo govorenjem toga “ne” zadobiti samopoštovanje. Zaslužite ga. Ako stalno brinete hoće li vas mladić odbaciti ne budete li mu dale nešto seksualno, propuštate priliku pozvati ga da postane muškarac. Tamo gdje mislite da ste najslabije, zapravo imate najveću moć.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Crystaline Evert “Istinska ženstvenost”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Footnotes

  1. Joyce L. Vedral, Boyfriends: Getting Them, Keeping Them, Living  Without  Them  (New  York:  Ballantine  Books, 1990), str. 71.