Tko? Ljudi, dobrovoljci (volonteri), studenti i radnička mladež, dugotrajne priprema u zimskim i proljetnim mjesecima, nesebično darovane vještine – radost da će tvoje darovano vrijeme biti put do promjene nečijega života!

Upravo nam o tome svjedoči iskustvo pretočeno u riječi: “Tamo nema žurbe, nema velikih i bučnih reklama, nema ničega što bi ti moglo odvratiti pozornost od onog istinskog, od onog važnog. A osim što su me Modrave povezale s Bogom, povezale su me i s ljudima. Tamo sam upoznao i ‘otkrio’ mnoge ljude koji čeznu za Njime i osjetio sam zajedništvo, koje se ne može tako lako naći u bučnom i užurbanom društvu.” [Ante]

Što? Modrave su, na drugoj strani, jedan od projekata udruge Studentski katolički centar Palma. Doduše, najstariji pored svih koje udruga provodi od svog službenog nastanka 2001. godine. Riječ je o radno-duhovnom kampu za mlade koji se od 2003. godine s velikim uspjehom provodi u šatorskom naselju na morskoj obali uz rt Ovanj – između Pirovca i Draga u Dalmaciji.

13217015_1760012027575111_1415230033481416925_o

Modrave su dvije strane istog novčića, drugim riječima, identitet Modrava su ljudi i krajolik [struktura i sadržaj] bez čijeg doprinosa i dara niti je pojmljiva niti pak prispodobiva dugogodišnja povijest ove zamisli p. Luke Rađe.

“Modrave” – kako to lijepo odzvanja! Sjenice u šatorskim zdanjima podižu se već koncem lipnja, na spomenutom mjestu, netom prije samog otvorenja kampa u srpnju i tako ostaju do posljednjeg tjedna Modrava – krajem kolovoza ili početka rujna (podrobnije na www.skac.hr).

Krajolik u kojemu je smješten sadržaj kampa Modrave resi prelijepa priroda što se otvara u čarima starog maslinika – koji u predvečerje ili u praskozorje odiše “blizinom” biblijskih prispodoba – što leži ponad mora tj. svega stotinjak metara od jutarnjeg “umivaonika” i vode za ispiranje snenih očiju.

Maslinik je mjesto jutarnje i večernje molitve ili sv. mise – klupice i sjedišta načinjena od drveta, od kamena načinjen žrtvenik za slavlje euharistije, znakovito osmišljene postaje križnoga puta. Toliko sadržaja na tako malo prostora!

Glavna sjenica – mjesto okupljanja i glavno besjedište voditelja (glavnog animatora) kampa. Stotinjak koraka dalje drvena ostava i kuhinja, podno koje su uglavljeni drveni stolovi, mjesto posluživanja obroka i ispijanja čašice kave, soka i razgovora.

Nedaleko od glavne sjenice podignuti su šatori – mjesto dnevnog odmora i spavanja.

Zamisli! Na čitavom tom prostoru izmijenit će se i ove godine oko 500 novih lica.

Modrave žive od unaprijed pripremljenog programa za narednu godinu, tako je i za vrijeme od srpnja do kraja kolovoza 2016. godine pripremljen okvir u kojem će se odvijati “ljetovanje”! Da! Riječ je o ljetovanju koje razumije da se čovjek jedino može osnažiti za nadolazeće obveze, ukoliko mu je ponuđen “dobar” sadržaj [hrana].
Ljetovanje traje sedam dana – od nedjelje do subote. Po dolasku sudionici se dijele u skupine i svaku skupinu preuzima jedan animator. Animator je čitavo vrijeme boravka svojih sudionika zadužen za njih, tako da provodi kateheze i rukovodi dodijeljenim djelatnostima što ih skupina dobiva tijekom svog boravka u kampu.
Između animatora postoji uloga glavnog animatora, tako da dotični glavešina brine o redovitom susretu animatora te radnim i inim aktivnostima koje se odvijaju u kampu – drugim riječima, redu koji mora postojati pri dolaska u kamp do njegova napuštanja.

Pored animatora, kamp ne može djelovati bez ekonoma koji se za modravske prilike zove “Domaćin”. Uz domaćina, neizostavna je uloga kuhara.

Neizostavno! U svakom tjednu Modrava sa sudionicima i animatorima ondje je najmanje jedan duhovnik. Njegova je prva zadaća “biti” s mladima i “biti” ondje za njih na”otajstvenoj” (sakramentalnoj) razini i svjedočkoj (naviještanje Riječi).

Povrh svega, potrebno je spomenuti da je za ostvarenje Modrava uvijek zaslužan veliki broj podupiratelja i dobrotvora, koji osiguravaju novčana sredstva, namirnice te potrebnu opremu za vrijeme trajanja kampa.

Život na Modravama se već u prvim trenucima boravka ondje mijenja i postaje na “modravski” način – modravski život! Ako ga želimo sažeti, reći ćemo da se odvija na nekoliko razina: rad na pojedinim poslovima (razina samoodrživosti kampa, jer svi ovise jedni o drugima), obrazovna razina (npr. stjecanje pojedinih znanja i vještina na polju međuljudskih odnosa), duhovni sadržaji (čine okosnicu boravka – sv. misa, kateheze, zajednička molitva itd.) te zabavni dio (rasadnik novih prijateljstava – čari upoznavanja s “drugim”).

13217023_1760012050908442_7105827256881924438_o

Što to konkretno znači vidljivo je odreda u svjedočanstvima koje govore o osebujnom “iskustvu” za kojim mladi čovjek danas (počesto i ne znajući) toliko hlepi – želi nešto što nadmašuje uhodanu i učmalu svakodnevicu.

Stoga je o “modravskom životu” najpravednije pustiti da govore oni koji su ga iskusili!

Stjepan veli: “Prošlogodišnje su Modrave za mene bile jedan kvantni skok na brdo preobraženja. U tih tjedan dana ponirao sam u meditacijama i suživljavao se s prirodom, a s druge strane stvarao sam zajedništvo s dotad nepoznatim ljudima. Osjećao sam onu iskonsku želju Bog da preobrazi svoje stvorenje i da ljudskom postojanju jedan dublji mistični značaj. Vrativši se s Modrava, sve se činilo kao jedan dalek san, gotovo bi se zapitao jesam li ikad bio tamo?”

Konačno, Modrave su odlično mjesto u kojemu čovjek može zastati i dubinski razmisliti o tome što zapravo želiš od sebe i svoga života! Mjesto “milosrdnog” Božjeg dara da se mladi čovjek odupre ispraznim predodžbama o dobrom ljetovanju i životu u cjelini, te “postavivši ih glavu” krene “iznova”!

Ove godine, po drugi put, predviđen je međunarodni tjedan od 7. do 13. kolovoza s ciljem otvaranja udruge i programa inozemnim sudionicima. Ideja je privući pažnju mladih iz drugih država i upoznati se s njihovim nastojanjima i problemima u okružju iz kojeg dolaze.

Ukratko: Ako se želite podrobnije upoznati s ovogodišnjim programom, posjetite stranicu www.skac.hr ili potražite udrugu na Facebooku – gdje se mogu pronaći i prijave za ljetni kamp Modrave. Pored toga, pogledaj programe (kampove) udruge MAGIS na Facebooku.

Stjepan Štivić | Bitno.net