Program uključuje laganu šetnju od oko 800 metara i odvija se u staroj gradskoj jezgri Splita, unutar drevne Dioklecijanove palače i najbližih srednjovjekovnih trgova, a traje oko sat vremena.

Početna točka i mjesto okupljanja je Crkva sv. Frane na Obali u Splitu, 10 minuta prije predviđenog vremena polaska zakazanog u 18 sati. Nakon toga slijedi povijesni Trg svetog Lovre i mjesto venecijanske uprave, danas glasovita Pjaca.

Sljedeća postaja je Marulićeva obiteljska palača okružena renesansnim građevinama splitskih plemićkih obitelji i Peristil – središte Dioklecijanove palače, Marulićevo susjedstvo, mjesto odrastanja i trajnog nadahnuća. Završava se ispred Meštrovićeva kipa na Trgu braće Radić ili Voćnom trgu.

PROGRAM INTERPRETACIJSKE ŠETNJE

Kip Marka Marulića

Marko Marulić bio je hrvatski pjesnik i glasoviti europski humanist. Živeći pod trajnom Otomanskom prijetnjom, bio je zabrinut za budućnost Europe. Kao gorljivi građanin grada Splita, zaljubljenik u svoj grad, ponudio je sugrađanima rješenje u epskoj poemi „Judita“, napisanoj na lokalnom dijalektu i objavljenom 1521. Njegova epska poema sadrži šest spjevova i prvi je tiskani hrvatski literarni rad. Hrabri sugrađane protiv Turaka, učvršćujući ih u vjeri, baš kao što je i Judita savjetovala vladare Betulije u borbi protiv Holoferna.

Palača obitelji Marulić

Marulićeva plemenitaška obitelj imala je vlastiti grb sa dva heraldička simbola – lav i krila – koji se kasnije vežu uz heraldičke simbole Dalmacije 16. st. Kao i današnjeg grba. Život u renesansnoj palači obilježio je njegovo odrastanje i oblikovala njegovu pjesničku dušu. Blizina Peristila, s drevnom arhitekturom rimskih hramova i sfingi stvorila je posebnu nagnuće prema humanizmu. Dolaskom u Veneciju, dovršava svoju humanističku formaciju i uključuje se u glasovite filozofske krugove. Ambijent i ljepota građanskog Splita, potakao ga je na pisanje ljubavnih soneta. Renesansni način odijevanja, ophođenja i ukrašavanja bio je toliko važan da se čak u oporukama i na nadgrobnim spomenicima Splićanki nalazio popis odjevnih predmeta i nakita.

Pjaca, Narodni trg – Marulićevo mjesto rada

Trajno je savjetovao sugrađane poezijom, osobito koristeći smisao za humor u satiričnim sonetima o lokalnom životu Splita. Sudjelovao je u životu zajednice, obnašanjem poslova odvjetnika i suca, što mu je omogućilo pogled na privatne odnose unutar splitskih obitelji. Dobrim odnosima sa venecijanskom upravom, osiguravao je sugrađanima sigurnost unutar gradskih zidina. Njegovao je odnose sa Svetom Stolicom i poznato je da je pisao pisma papi Hadrijanu VI i Klementu VII, ističući važnost kršćanskog jedinstva s ciljem očuvanja kako zemlje, tako i kulture.

Peristil – Marulićevo susjedstvo

Zanimanje za Peristil, vodi ga u otkrivanje ostataka starog rimskog grada Salone. Prikuplja artefakte, zapisuje latinske natpise u Saloni, Italiji i istočnom Jadranu, proširujući potragu za dijelovima naše povijesne baštine, tako stvarajući prvi turistički vodič grada Splita. Zanimljivo je da njegov poticaj da prikupi povijesne ostatke i zapise leži u iskrenom prijateljstvu s Dminom Papalićem koji ga nagovara na taj pothvat. Pogledom na prošlost postaje svjestan prolaznosti ljudske slave. Peristil svjedoči o Maruliću kao čuvaru istinskih vrijednosti, povijesne baštine i pravog prijateljstva.

Sve dodatne informacije, uključujući način prijave, pronađite na web stranici agencije Ichtis travel.