Danas počinje Međunarodna ljetna škola bioetike i ljudskih prava svečanim otvaranjem na tvrđavi Barone u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (dalje: SSMH) na kojoj se kroz idućih 7 dana u Šibeniku okupljaju stručnjaci iz područja bioetike i ljudskih prava te mladi iz različitih dijelova svijeta.

Nakon uspješno provedene Ljetne škole bioetike i ljudskih prava za hrvatske sudionike u razdoblju od 2. 8. do 8. 8. 2021. godine, program nastavlja okupljati međunarodne sudionike u Šibeniku u razdoblju od 9. 8. do 15. 8. 2021. godine. Mladi u dobi između 18 i 30 godina iz različitih dijelova svijeta u najvećem broju su studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka. Međunarodna ljetna škola odvija se u suradnji s World Youth Alliance Europe i uz potporu zaklade Ja Zum Leben s ciljem edukacije i osnaživanja mladih o važnim bioetičkim pitanjima koja potencijalno ugrožavaju ljudsko dostojanstvo. Ljetna škola je prilika za osnaživanje mladih ljudi koji preuzimaju odgovornost za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima.

O suvremenim izazovima bioetike u budućnosti govorit će hrvatski i međunarodni stručnjaci iz područja medicine, prava i filozofije kroz interaktivna predavanja. Neki od predavača na Međunarodnoj ljetnoj školi su prof. dr. sc. Benoit Beuselinck, medicinski onkolog u Sveučilišnoj bolnici Leuven u Belgiji, Christophe Foltzenlogel, savjetnik za zagovaranje iz European Centre for Law and Justice, Lois McLatchie, savjetnica za komunikaciju iz Alliance Defending Freedom, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Putem analiza medicinskih istraživanja, pravnih presuda i filozofskih načela sudionici će steći široko znanje o temama te će ih imati priliku artikulirati kroz debate i medijske radionice. Jačanje kritičkog promišljanja te osnaživanje retoričkih i zagovaračkih vještina pomoći će mladima dublje shvatiti kompleksne probleme poput pobačaja, eutanazije ili surogatstva. Također, zahvaljujući navedenom program, mladi će podići svijest o važnosti interdisciplinarnog pristupa različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće. U slobodno vrijeme sudionici će imati priliku posjetiti znamenitosti grada Šibenika i zajedno uživati ​​u ljepotama hrvatske obale.

Više informacija o Međunarodnoj ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook Instagram.