Franjevci iz Pazina su nam i ove godine, kao pripravu za svetkovinu Duhova, pripremili duhovske e-duhovne vježbe. Duhovne vježbe počinju u nedjelju 24. svibnja i traju do svetkovine Duhova, a prijave traju do 22. svibnja u 17:43. Poziv pazinskih fratara prenosimo u cijelosti:

Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!” (Rim 5,5)

Pred nama je svetkovina Duhova, dan rađanja Crkve, dan u kojem je konačno ustuknuo strah Velikog petka. Uskrsnuće za Isusove učenike nije bilo nimalo jednostavno iskustvo. Do dana Pedesetnice ispreplitali su se radost i strah, nevjerica i ushićenje, neznanje i spoznaja, ali tek po silasku Duha Svetoga dolazi jasnoća i neustrašivost svjedoka Isusove poruke. Tek tada mâlo preplašeno stado iza zatvorenih vrata postaje povezano Kristovo tijelo.

I ti možeš imati osjećaj da ti je netko ove godine ukrao Uskrs zbog svega što smo prolazili kroz posljednjih nekoliko mjeseci. Dok iz tog perioda straha i nevjerice i sami izlazimo, svetkovina Duhova ove godine može biti osobiti dar i prilika novoga rađanja i početka. Duh je Božji svemu pokazao smisao i učinio da slabi čine velika djela, a kukavice svjedoče i ljube do smrti. Isti se taj Božji Duh nastanio u tebi i višestruko očitovao u tvom životu, počevši od poziva u život nad krsnim zdencem, pod pastirskom rukom biskupa na krizmi. Očituje se i u drugim sakramentima koje si primio i primaš. Postoji li u tebi svijest blizine i snage Duha Svetoga u tvom životu?

Prođi s nama kroz ove e-duhovne vježbe u kojima želimo osluškivati događaje i riječi apostola Pavla. Kroz njegova se pisma provlači jedna iznimno važna duhovska nit, a ta je neprestano podsjećanje na prisutnost Duha Svetoga koji je u nama. I prvoj je kršćanskoj zajednici nerijetko trebalo posvijestiti na prisutnost i snagu Duha Svetoga kojega su već primili. Tako treba i nama danas. Iako većina ima gotovo sve svete sakramente, čini se da duh Božji u nama spava, odnosno spavamo mi sami. “Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama.” (1Kor 3,16) Idemo taj hram napokon otvoriti Duhu Svetomu i postati svjesni ljubavi koja se ima razliti u srcima našim. Kroz razmatranja će vas voditi fra Marinko Klaić.

Duhovne će vježbe trajati sedam dana, a počinju u nedjelju 24. svibnja i traju do svetkovine Duhova. U subotu, 23. svibnja primit ćeš uvodno pismo i metodologiju razmatranja.

Ako želiš ove e-duhovne vježbe slijediti putem naše aplikacije za pametne telefone, dovoljno je da se u aplikaciji „e-duhovne vježbe“ na njih prijaviš. Ako još uvijek na svom mobilnom uređaju nemaš našu aplikaciju, možeš je besplatno preuzeti ovdje za Android, a ovdje za iOS operativni sustav. Ako ih želiš slijediti putem e-maila, potrebno je da se prijaviš preko online obrasca ovdje. Ispuni obrazac i pošalji ga te ćeš nakon toga, ako je sve ispravno učinjeno i ako je upisan točan e-mail, na taj e-mail dobiti automatski odgovor u kojem trebaš potvrditi svoju prijavu. Tek nakon te potvrde prijava će biti izvršena. Uvijek valja obratiti pažnju na druge spremnike u e-mail sandučiću jer naše poruke često znaju završiti u mapama/spremnicima promocija ili neželjene pošte.

Na kraju, podijeli ovu najavu s onima za koje vjeruješ da će im biti korisno i dragocjeno.

Radujemo se novim e-duhovnim vježbama i zajedničkom iščekivanju svetkovine Duhova!

Vaši pazinski fratri