Trenutno su otvorene prijave za novu online edukaciju “Kurikul za ljudsko dostojanstvo” u osnovnim školama u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH).

U neizvjesnim tjednima koji nam slijede zbog pandemije COVID-19, SSMH omogućuje online provedbu „Kurikula za ljudsko dostojanstvo“ u osnovnim školama za djecu od 5. do 8. razreda diljem Hrvatske kako bi vrijeme pred sobom ispunili što kvalitetnije i za osobni rast.

1) Što je Kurikul za ljudsko dostojanstvo?

Kurikul za ljudsko dostojanstvo ili HDC (engl. Human Dignity Curriculum) je odgojno-obrazovni program kojim se osnovnoškolcima pružaju radionice putem kojih mogu naučiti o važnosti ljudskog dostojanstva, solidarnosti, dobiti podršku u stvaranju i održavanju prijateljstava te poticaj na akademsku i osobnu izvrsnost!

⮚ Program je odobren od strane Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske.

⮚ Do sada je iskustvo radionica prošlo više od 300 učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

2) Kako će izgledati provedba Kurikula za ljudsko dostojanstvo Online?

⮚ Interaktivne radionice će se odvijati kroz 5 tjedana: od 4. 5. do 5. 6. 2020.

⮚ Provodit će se putem web aplikacije Google Meet.

⮚ Svaki tjedan biti će jedna radionica, u trajanju do 60 minuta.

⮚ Učenici će biti podijeljeni u dvije skupine (prema dobi i razredu):

– grupa za učenike 5. i 6. razred osnovne škole

– grupa za učenike 7. i 8. razred osnovne škole

3) Tko će provoditi radionice?

⮚ Radionice provode mladi volonteri iz udruge Svjetski savez mladih Hrvatska.

⮚ Svi volonteri koji provode radionice iz raznih su pomagačkih zanimanja kao što je psihologija, medicina, edukacijska rehabilitacija i socijalni rad sa prethodnim iskustvom provođenja radionica i izravnog rada sa djecom.

Ovaj program kroz niz radionica ističe ljudsko dostojanstvo kao temelj za izgradnju identiteta i karaktera kod osnovnoškolske i srednjoškolske djece. Program polazi od holističkog pristupa, što znači da na dijete i čovjeka općenito, gleda kao na cjelovito biće koje se može razviti i ostvariti na tjelesnom, psihičkom, emocionalnom, moralnom i duhovnom planu.

„Kurikul za ljudsko dostojanstvo“ je potreban jer može nadomjestiti neke od ključnih nedostataka obrazovnog sustava u Hrvatskoj i mnogim drugim državama. Cilj samog programa je pružiti djeci priliku sudjelovanja u zanimljivim i interaktivnim radionicama koje potiču djecu na razumijevanje koncepta ljudskog dostojanstva u svrhu razvoja pozitivnih životnih navika i vrijednosti. Ovaj program usmjerava djecu na prepoznavanje slobode za izvrsnost kao najvažnijeg oblika slobode koji će im omogućiti ispunjen, ostvaren, autentičan i dostojanstven život. Povrh svega, ovaj program uči djecu da sebe i bližnje gledaju kao na cjelovito ljudsko biće i poštuju ih kao najvišu vrijednost.

Za sudjelovanje u navedenom programu, potrebno je da roditelji ispune podatke za svoju djecu putem službenog obrasca na poveznici.

Prijave traju do 3. svibnja 2020.

Informacije o navedenoj edukaciji nalaze se i na društvenim mrežama: Facebook Instagram.

Bitno.net