Dragi čitatelji, kao što vam je poznato portal Bitno.net 2015. godine pokrenuo je Klub prijatelja portala Bitno.net. On je osmišljen kao zajednica svih onih koji čitaju portal Bitno.net i žele svojim članstvom podržati njegov rad. Osim što smo za sve one koji se priključe Klubu osigurali posebne pogodnosti za proizvode i usluge poduzeća koja nam pružaju podršku, jednom mjesečno za članove Kluba i sve naše dobročinitelje slavi se i sveta misa kao znak posebne zahvale.

Sveta misa za ovaj mjesec bit će slavljena u petak 14. listopada u 18,30 sati u crkvi Majke Božje Žalosne u Velikom Trgovišću. Svetu misu predvodit će župnik vlč. Luka Slijepčević.

Župa Majke Božje Žalosne u Velikom Trgovišću nastala je u granicama srednjovjekovne župe Svetog Jurja na Jezeru. Nakon otprilike četiri stoljeća, sjedište župe koje se nalazilo u selu Jezero Klanječko na brijegu, premješteno je u nizini u Veliko Trgovišće. Župna crkva posvećena je Majci Božjoj Žalosnoj, a premještanje župnog središta događalo se od 1840. do 1876. godine. Selo Jezero i Trgovišće postoje već u najstarijim zemljovidima ovoga dijela Hrvatske. Zapise tih mjesta pronalazimo već na karti isusovca Stjepana Glavača iz 1673. godine.

Točna godina osnutak župe nije poznata, ali postoje pisani izvori da je već 1437. godine župa promijenila župnika. Naime, te godine dolazi župnik Stjepan, svećenik zagrebačke biskupije nakon što je otišao župnik Marko, svećenik akvilejske biskupije. Na kamenom nadvratniku glavnog zapadnog ulaza prvotne župne crkve svetog Jurja uklesana je godina 1622. Sigurno je i prije te godine na tom mjestu stajala drvena župna crkva. Dozvolom duhovnog stola zagrebačke biskupije iz 1838. godine sjedišta župe premješta se iz sela Jezero u Veliko Trgovišće.

9. studenog 1880. godine župni stan u Velikom Trgovišću i župna crkva stradali su u velikom potresu. 1882. godine grof Karol Erdody osobno je pregledao crkvu i župni stan te je naredio da se pozove Hermann Bollé koji je popravljao i zagrebačku katedralu nakon potresa. Radovi obnove župne crkve u Velikom Trgovišću i župnog stana završili su 1884. godine.

Više o Župi BDM od sedam žalosti u Velikom Trgovišću možete pročitati na ovom linku!

Zahvaljujemo vlč. Luki što će slaviti svetu misu na našu nakanu i želimo da njega i njegovo djelovanje prati Božji blagoslov!

Potičemo vas da se pridružite Klubu prijatelja (ako već jeste – od srca hvala!) i tako pridonesete radu portala. Pridružiti se možete ovdje!

Vaš Bitno.net