Dragi čitatelji, kao što vam je poznato, portal Bitno.net 2015. godine pokrenuo je Klub prijatelja portala Bitno.net. On je osmišljen kao zajednica svih onih koji čitaju portal Bitno.net i žele svojim članstvom financijski podržavati njegov rad. Osim što smo za sve one koji se priključe Klubu osigurali posebne pogodnosti za proizvode i usluge poduzeća koja nam pružaju podršku, jednom mjesečno za vas i vaše nakane slavi se i sveta misa kao znak posebne zahvale za vašu podršku.

Sveta misa za ovaj mjesec bit će slavljena u subotu 12. lipnja u 6 sati po lokalnom vremenu, u Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu. Svetu misu predvodit će naš dugogodišnji kolumnist fra Željko Barbarić.

Bazilika Svetoga Groba ili Bazilika Uskrsnuća zauzima središnje mjesto u Svetoj Zemlji, ali i u čitavom kršćanskom svijetu. Na ovom mjestu se dogodio vrhunski i središnji događaj našega spasenja gdje je Krist Gospodin raspet, umro i pokopan. Na ovom mjestu je položen u grob. I na ovom mjestu Krist Gospodin je pobijedio smrt i uskrsnuo od mrtvih.

Kad se čitaju Evanđelja o pojedinim događajima iz Kristova života na lokalitetima gdje se to zaista i dogodilo, u evanđeoske retke se dodaju riječi: Na ovom mjestu… Tako u Svetoj Zemlji, koju ponekad nazivamo Petim evanđeljem, otajstvo Utjelovljenja Isusa Krista poprima jednu drugačiju dimenziju. U Svetoj Zemlji, naime, Riječ je Tijelom postala i prebivala među nama. Ovdje Evanđelje postaje opipljivije. Stvarnije. Življe. Osobnije.

Franjevcima, braći koja pripadaju Redu Manje braće, predana je zadaća čuvanja svetih mjesta, a oni su organizirani u jedinici Reda koja se zove Kustodija Svete Zemlje. To je, zapravo, međunarodno bratstvo koje čine fratri iz čitavoga svijeta. Tako u ovom trenutku zajednicu, tj. bratstvo franjevaca u Svetom Grobu čine dvojica Kolumbijaca, dvojica Hrvata (fra Siniša i fra Željko), te po jedan Meksikanac, Bolivijac, Nijemac, Iračanin, Talijan i Poljak.

Dakako, franjevci ne samo što čuvaju sveta mjesta, nego se brinu i o hodočasnicima, ali i o lokalnim kršćanima kroz pastoralni rad, ali i kroz različite socijalne projekte i škole. I sve to traje već više od osamsto godina… U ovo osobito izazovno vrijeme koje je naročito pogodilo lokalno stanovništvo zbog izostanka hodočasnika, franjevci su osobito zahvalni za svaku pruženu potporu koja omogućuje i nama ali i ljudima koji ovdje žive živjeti i opstati na ovom području na kojem gotovo nikad kroz povijest nije bilo lagano živjeti i preživjeti…