Znak posebne zahvale za sve vas koji podupirete naš portal

Dragi čitatelji, kao što vam je poznato portal Bitno.net 2015. godine pokrenuo je Klub prijatelja portala Bitno.net. On je osmišljen kao zajednica svih onih koji čitaju portal Bitno.net i žele svojim članstvom podržati njegov rad. Osim što smo za sve one koji se priključe Klubu osigurali posebne pogodnosti za proizvode i usluge poduzeća koja nam pružaju podršku, jednom mjesečno za vas i vaše nakane slavi se i sveta misa kao znak posebne zahvale za vašu podršku.

Sveta misa za ovaj mjesec bit će slavljena u nedjelju 9. lipnja u 11,00 sati u Svetištu svetog Jakova Markijskog u Deževicama! Svetu misu predvodit će župnik i upravitelj Svetišta don Marin Marić.

Četrdesetak kilometara od Sarajeva, između planina Bitovnje i Vranice, nalaze se bajkovite Deževice. Ovo drevno naselje i stoljetno središte društvenog i gospodarskog života bilo je naseljeno još u ilirsko doba, a svoj procvat kao varoš s rudnikom srebra i olova doživljava u srednjem vijeku. U pisanim izvorima Deževice se prvi put spominju 1403. godine kada se ondje nalazila crkva svete Jelene te franjevački samostan ili rezidencija. Početkom 15. stoljeća ondje stoluje i vikar Bosanske vikarije fra Jakov Markijski po čijem je svetištu ovo mjesto danas najpoznatije.

Svetište svetog Jakova Markijskog, udaljeno oko pola kilometra od središta mjesta, nalazi se u spilji u kojoj je tijekom svojeg djelovanja u Bosni boravio ovaj talijanski franjevac. Ovo mjesto narod vjekovima naziva Voda sv. Jakova ili Vrelo svetog Jakova, a karakteristično je po vodi koja se nalazi u spilji, ali ne izvire iz nje. Voda iz vrela smatra se čudotvornom i, kako navode svjedočanstva zadovoljnih hodočasnika, liječi mnoga kožna oboljenja. Tijekom posljednjih godina svetište je temeljito uređeno, a iz Monteprandonea, rodnoga mjesta fra Jakova Markijskog, donesen je njegov kip i relikvije. Poseban događaj za Deževice bio je blagoslov i otvorenje hodočasničkog doma sv. Jakova Markijskog u rujnu 2015. godine.

Dolaskom župnika Marina Marića pokrenute su brojne aktivnosti koje svakodnevno privlače sve veći broj posjetitelja u ovo malo mjesto nadomak Fojnice. Organiziraju se brojne radionice i kampovi za mlade, školske i hodočasničke ture iz svih krajeva Bosne i Hercegovine te aktivna promocija srednjobosanske župe Deževice putem mrežne stranicedruštvenih mreža i brošurakoje putuju svijetom i u ovo mjesto dovode sve one koji žele osjetiti moć molitve i vjere na vrelu ljekovite vode svetoga Jakova Markijskog.

Mjesto Deževice, jedinstvena oaza mira i tišine, godinama okuplja vjernike koji unatoč teškim vremenima i velikim iskušenjima ne odustaju od molitve i suživota s Bogom.

Odlučite li posjetiti ovaj “Bosanski Lurd” preporučujemo Vam smještaj u Motelu Luka u kojemu sa svojim najmilijima možete provesti ugodne trenutke u prelijepom ambijentu, okruženi zelenilom netaknute prirode, uz žubor potoka i cvrkut ptica. Uz domaću kuhinju i komforne sobe, posjetiteljima je na raspolaganju besplatan internet u cijelom motelu, parkiralište i dječje igralište, a ljubiteljima aktivnog odmora preporučujemo šetnju, planinarenje, brdski biciklizam i ostale brojne aktivnosti. Svoj smještaj možete rezervirati na ovom linku!

Zahvaljujemo don Marinu što će slaviti svetu misu na našu nakanu i želimo da njega i njegovo djelovanje prati Božji blagoslov!

Potičemo vas da se pridružite Klubu prijatelja (ako već jeste – od srca hvala!) i tako pridonesete radu portala. Pridružiti se možete ovdje!

Pogledajte fotogaleriju!

Vaš Bitno.net