Znak posebne zahvale za sve vas koji podupirete naš portal

Foto: Foto: Davor Buljan

Dragi čitatelji, kao što vam je poznato portal Bitno.net 2015. godine pokrenuo je Klub prijatelja portala Bitno.net. On je osmišljen kao zajednica svih onih koji čitaju portal Bitno.net i žele svojim članstvom podržati njegov rad. Osim što smo za sve one koji se priključe Klubu osigurali posebne pogodnosti za proizvode i usluge poduzeća koja nam pružaju podršku, jednom mjesečno za vas i vaše nakane slavi se i sveta misa kao znak posebne zahvale za vašu podršku.

Sveta misa za ovaj mjesec bit će slavljena u nedjelju 9. lipnja u 11,00 sati u Svetištu svetog Jakova Markijskog u Deževicama! Svetu misu predvodit će župnik i upravitelj Svetišta don Marin Marić.

Četrdesetak kilometara od Sarajeva, između planina Bitovnje i Vranice, nalaze se bajkovite Deževice. Ovo drevno naselje i stoljetno središte društvenog i gospodarskog života bilo je naseljeno još u ilirsko doba, a svoj procvat kao varoš s rudnikom srebra i olova doživljava u srednjem vijeku. U pisanim izvorima Deževice se prvi put spominju 1403. godine kada se ondje nalazila crkva svete Jelene te franjevački samostan ili rezidencija. Početkom 15. stoljeća ondje stoluje i vikar Bosanske vikarije fra Jakov Markijski po čijem je svetištu ovo mjesto danas najpoznatije.

Svetište svetog Jakova Markijskog, udaljeno oko pola kilometra od središta mjesta, nalazi se u spilji u kojoj je tijekom svojeg djelovanja u Bosni boravio ovaj talijanski franjevac. Ovo mjesto narod vjekovima naziva Voda sv. Jakova ili Vrelo svetog Jakova, a karakteristično je po vodi koja se nalazi u spilji, ali ne izvire iz nje. Voda iz vrela smatra se čudotvornom i, kako navode svjedočanstva zadovoljnih hodočasnika, liječi mnoga kožna oboljenja. Tijekom posljednjih godina svetište je temeljito uređeno, a iz Monteprandonea, rodnoga mjesta fra Jakova Markijskog, donesen je njegov kip i relikvije. Poseban događaj za Deževice bio je blagoslov i otvorenje hodočasničkog doma sv. Jakova Markijskog u rujnu 2015. godine.

Dolaskom župnika Marina Marića pokrenute su brojne aktivnosti koje svakodnevno privlače sve veći broj posjetitelja u ovo malo mjesto nadomak Fojnice. Organiziraju se brojne radionice i kampovi za mlade, školske i hodočasničke ture iz svih krajeva Bosne i Hercegovine te aktivna promocija srednjobosanske župe Deževice putem mrežne stranicedruštvenih mreža i brošurakoje putuju svijetom i u ovo mjesto dovode sve one koji žele osjetiti moć molitve i vjere na vrelu ljekovite vode svetoga Jakova Markijskog.

Mjesto Deževice, jedinstvena oaza mira i tišine, godinama okuplja vjernike koji unatoč teškim vremenima i velikim iskušenjima ne odustaju od molitve i suživota s Bogom.

Odlučite li posjetiti ovaj “Bosanski Lurd” preporučujemo Vam smještaj u Motelu Luka u kojemu sa svojim najmilijima možete provesti ugodne trenutke u prelijepom ambijentu, okruženi zelenilom netaknute prirode, uz žubor potoka i cvrkut ptica. Uz domaću kuhinju i komforne sobe, posjetiteljima je na raspolaganju besplatan internet u cijelom motelu, parkiralište i dječje igralište, a ljubiteljima aktivnog odmora preporučujemo šetnju, planinarenje, brdski biciklizam i ostale brojne aktivnosti. Svoj smještaj možete rezervirati na ovom linku!

Zahvaljujemo don Marinu što će slaviti svetu misu na našu nakanu i želimo da njega i njegovo djelovanje prati Božji blagoslov!

Potičemo vas da se pridružite Klubu prijatelja (ako već jeste – od srca hvala!) i tako pridonesete radu portala. Pridružiti se možete ovdje!

Pogledajte fotogaleriju!

Vaš Bitno.net