Kristina Terihaj građanka je Slavonskog Broda, o kojoj je tijekom 2018. godine započeto snimanje dokumentarnog filma o njezinoj životnoj priči, svakodnevici i nevjerojatnim izazovima.

Inspirirani njezinom pričom, Tajana Ćosić i snimatelj Tino Mrvelj upustili se u dokumentarnu avanturu, kako bi Kristininu vedrinu i ljubav prema životu prenijeli i široj javnosti. Projekt koji je trajao tri godine, konačno je finaliziran, uz novog člana filmskog tima, Berislava Petrovića.

Dokumentarni film naziva “Kraljeva kći” premijerno će biti prikazan u Katehetskom centru “Vid Mihaljek”, 16. travnja, 2021. godine u Slavonskom Brodu. Film će pobliže predstaviti Kristinu Terihaj. Osobu koja boluje od vrlo rijetke bolesti arthrogyphosis congenita multiplex. Bolest koja zahvaća zglobove, mišiće i vezivno tkivo. Posljedice te bolesti stvaraju velike kontrakture koje ograničavaju pokretljivost zglobova. U Republici Hrvatskoj od te bolesti boluje svega desetak osoba.

Kristina je normalno rasla i razvijala se u majčinoj utrobi. Ultrazvukom tijekom trudnoće, liječnici nisu primijetili nikakve nepravilnosti. No, Kristininim rođenjem, vidjeli su kako su njezine ruke i noge nepravilno okrenute. Kristinino stanje je jedno od najtežih među oboljelima od ove bolesti. Ipak, ona mnogo toga uspijeva i pokušava uzeti od života ono najbolje. Osoba koja je pronašla način kako ispeći palačinke, peglati, šminkati se, koristiti mobitel, slikati, plivati, te čak i poletjeti.

Ono što još Kristinu čini tako vedrom i nasmiješenom je njezin odnos s Bogom. Od samog početka roditelji su joj prenosili radost koja proizlazi iz zdrave vjere i zdrave religioznosti. Još kao petogodišnjakinju majka ju je odvela pateru Zvjezdanu Liniću koji je upoznavši ju, rekao kada bi imao sva bogatstva ovog svijeta, prodao bi sve i postavio ju na noge. Majka je redovito razgovarala s paterom, dok rat nije otežao komunikaciju. Pater Zvjezdan poslao je njezinoj majci pismo u kojem piše kako Kristinu svaki dan stavlja u svoje molitve, te kako će ona izrasti u prekrasnu mladu djevojku koja će dovesti mnoge mlade ljude Bogu. Oni koju znaju Kristinu mogu vidjeti kako su se paterove riječi itekako ostvarile. Njezina aktivnost vidljiva je u zajednicama “Srce Isusovo”, te “Vjera i svjetlo”. Povezivanjem sa župljanima svoje župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, njezin krug prijatelja se širi, a Kiki je prava duhovna influenserica.

Stoga, ovim dokumentarnim filmom želimo prikazati što se sve, bez obzira na poteškoće umije, te kako hrabro se suočiti sa svim izazovima koji nerijetko znaju otežavati svakodnevicu.

Film će također biti prikazan 17. travnja, 2021. g. u prostoru Udruge HVIDRA, te 7. svibnja, 2021. g. u Centru mladih u Slavonskom Brodu.

Više o Kristini Terihaj možete pročitati OVDJE.