hks vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se u četvrtak 4. svibnja 2017. s početkom u 10 sati znanstveni simpozij „Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru“. Javni i medijski prostor prožet je društvenim, kulturnim, političkim, ekonomskim, vjerskim i raznim drugim temama koje taj prostor ispunjavaju sukladno profesionalnim i drugim kriterijima selekcije informacija odnosno vijesti. U hrvatskom društvu u kojem se prema posljednjem popisu stanovništva (2011.) većina stanovnika (preko 90 %) izjasnila vjernicima (od čega je najviše katolika – više od 86 %), prisutnost odnosno način prikazivanja i govora o vjeri i vjerskim temama unutar medijskoga prostora je od velikoga značaja.

S jedne strane vjernici s pravom očekuju da će mediji takvim temama posvećivati pozornost ali se usporedo s time postavlja pitanje o samom načinu prikazivanja odnosno govora o vjeri. Isto tako treba imati u vidu i snažnu prožetost i ulogu koju u cjelokupnoj hrvatskoj kulturi, kulturnoj baštini i samom kulturnom identitetu ima vjera.

Uz tematska izlaganja o mjestu religije u suvremenom društvu odnosno hrvatskom kazalištu, filmu i dramskim tekstovima, na ovom simpoziju predstavit će se važniji rezultati istraživanja na projektu „Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru“. O tome, kako se unutar samih vjerskih zajednica gleda na prisutnost vjerske tematike u medijima, govorit će predstavnici različitih vjerskih zajednica.

Organiziranjem ovog znanstvenog simpozija kao i istoimenim projektom koji se provodi na Odjelu za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, želi se potaknuti promišljanje odnosno na znanstveni način pristupiti ovoj aktualnoj temi, čemu se u Hrvatskoj do danas nije pridavala dostatna pozornost.

HKS | Bitno.net