Collegium pro musica sacra utemeljen je u Zagrebu prije 50 godina i ove godine slavi svoj Zlatni jubilej. Taj u nas jedinstveni ansambl tijekom polustoljetnoga djelovanja ostvario je impresivni niz sjajnih nastupa, zabilježenih snimki, pobrao je veliki broj međunarodnih i domaćih nagrada te je duhovnu glazbu, posebice u vremenu komunizma, učinio dostupnom i ravnopravnom na javnim pozornicama, dok je istovremeno gajio trajnu izvrsnost na liturgijskim slavljima, posebice u zagrebačkoj katedrali.

O povijesti i sadašnjosti kao i o pogledu na budućnost toga ansambla, uz dakako slavljeničku atmosferu, bit će riječi na dva događanja:

  • Petak, 23. rujna 2022.Okrugli stol i predstavljanje novog nosača zvuka Missa franciscana s početkom u 18 sati u Crkvi sv. Križa u zagrebačkom Sigetu.
  • Subota, 24. rujna 2022.Svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18.30 sati u Crkvi sv. Križa u zagrebačkome Sigetu te koncertom nakon sv. mise.

Program oba događaja možete pogledati OVDJE.

O CPMS-u

Uzevši u obzir povezanost nastanka mješovitog pjevačkog zbora i instrumentalnog sastava pod imenom Collegium pro musica sacra s božićnim vremenom, jasno je da ansambl svoje postojanje zahvaljuje stvaralačkoj Riječi koja sve snažno blagouređuje, između ostalog i glazbom. Kolegij je 1972.  utemeljila njegova dugogodišnja voditeljica i dirigentica (do 1999.) s. Imakulata Malinka te je sa susestrom, solisticom i umjetničkom suradnicom, Cecilijom Pleša pomogla razviti talente glazbene evangelizacije više od 800 članova Kolegija, što je prema osnovateljičinim riječima bio i cilj: „Prva je namjera Kolegija bila približiti ljudima Boga u ruhu svete glazbe. Tako se formirala zajednica ljudi koja je to razumjela i prenosila na one koji su se pridruživali ansamblu, upijajući glazbeni izričaj što stavlja Boga u središte svojih života.“ Za osnivanje instrumentalnog dijela Kolegija zaslužan je njegov suosnivač Željko Petrač. Posebnost koja krasi Kolegij je njegovanje duhovnosti njegovih članova i obiteljska atmosfera koje su gajene duhovnim obnovama i bratskim druženjima uz redovitost napornih glazbenih vježbi, nastupa, putovanja, turneja i izleta.

Sažimajući cjelokupni rad Kolegija tijekom 50 godina možemo ga svesti na misiju glazbenoga apostolata ostvarenog s više od tisuću koncerata i nastupa, sudjelovanjem u nebrojenim liturgijskim slavljima od župne do nacionalne i međunarodne razine, brojnim domaćim i inozemnim turnejama, a putem svete glazbene umjetnosti svih povijesno-stilskih epoha: od srednjovjekovnog gregorijanskog pjevanja, preko renesansnih, baroknih i klasicističkih majstora, kao i djela romantizma pa do suvremenih skladatelja sakralne glazbe pri čemu se redovito vodila briga o njegovanju hrvatske baštine. Za svoj je predani rad Kolegij nagrađen vrijednim priznanjima i medaljama među kojima se ističu one osvojene u Jeruzalemu (1996.), Zagrebu (2001.), Bremenu (2004.), Rimu (2009.) i Bratislavi (2010.). Osim mnoštva Kolegijevih živih glazbenih izvedbi, mnoge su trajno zabilježene za nove generacije. Tako su nastale 3 LP ploče, 15 audiokaseta i 7 CD-a uvijek s temeljito proučenim glazbenim programom. Liturgijsku je pak službu pjevanja dugi niz godina do nedavnoga zagrebačkog potresa, Kolegij vršio u zagrebačkoj katedrali u vidu katedralnoga zbora ulazeći svojim muziciranjem u slavljeno otajstvo vjere.  Visok umjetnički domet Kolegija potvrđuju i praizvedbe mnogih sakralnih skladbi uglednih hrvatskih skladatelja poput M. Lešćana, I. Brkanovića, B. Papandopula, A. Klobučara, J. Magdića, A. Igreca i drugih. Umjetnička je voditeljica ansambla od 1999. s. Cecilija Pleša. U službi dirigenta osim sestara Imakulate i Cecilije bili su: B. Papandopulo, S. Rainis, A. Igrec, J. Šego, R. Homen, F. Pavišić, I. Juras i T. Prša. Od 2013. Kolegij se vraća prvotnom obliku maloga ansambla koji je prionuo otkrivanju gregorijanske glazbe, ranoga hrvatskog višeglasja, glazbe tzv. franjevačkoga baroka, te skladbi autora 20. stoljeća. Vjerujemo da će Gospodin Kolegiju providjeti mnoga nova ljeta u kojima će rastući u mudrosti psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevati hvalu Bogu!

                                                   Tihomir Prša