Adventske pripreme uz školu kršćanske meditacije

“Advent je vrijeme u kojem trebamo prepoznati koje praznine trebaju biti ispunjene u našim životima, vrijeme u kojem treba ublažiti oštre rubove ponosa te napraviti prostora za Isusov dolazak” rekao je papa Franjo. Zato te u Centru za duhovnost i kulturu Ignacije potičemo i pozivamo da ovoga Adventa bdiješ, motriš, odagnaš rastresenost, obeshrabrenje i sve što ti krade mir te da u svojem užurbanom načinu života te naučiš kako tražiti i pronalaziti Boga i njegovu radost u svemu.

Škola kršćanske meditacije je trotjedni tečaj koji nudi molitvenu tradiciju svetog Ignacija kao put do osobnog susreta sa živim Bogom. Održava se od 28.11. do 15.12., svaki ponedjeljak i četvrtak (19h-21h) u župi Bezgrešnog Srca Marijina, na Jordanovcu u Zagrebu. Voditelji su p. Tvrtko Barun, p. Petar Klarić te Ana Godić.

Puno je pitanja vezanih uz molitvu koje doživljavamo vrlo osobno: “Kako mi Bog govori? U kojoj mjeri ga mogu osjetiti? Gdje ga trebam tražiti i kako ću ga naći?” Ignacije tvrdi da Stvoritelj izravno komunicira sa svojim stvorenjem – svakim od nas. Zato će ti ovaj tečaj kroz predavanja, susrete, molitve i rasprave pomoći da:

  • da upoznaš glavne elemente kršćanske molitve
  • obnoviš odnos s Bogom i uneseš žar u suhoću tvoje molitve
  • upoznaš molitvenu tradiciju sv. Ignacija
  • naučiš kako moliti nad svojim kalendarom i planerom, uz glazbu, s prirodom, nad biblijskim tekstom, sa svojim osjetilima…
  • razlučiš kako u svom užurbanom ritmu života pronaći vremena za sebe i Boga.

Program i prijave u Školu kršćanske meditacije

Prvi tjedan: Definiramo preduvjete i kriterije susreta s Bogom, uočavamo temeljne elemente kršćanske i ignacijevske molitve.

Drugi tjedan: Proučavamo raznolikost načina i mjesta susreta s Bogom da bi svatko mogao uočiti kako, gdje, zašto tako najlakše susreće Boga.

Treći tjedan: Upoznajemo se s unutarnjim pokretima i napetostima za vrijeme molitve, analiziramo ih i razlučujemo što nam govore – o nama, drugima, svijetu, Bogu.

Svaki tjedan pretpostavlja poznavanje sadržaja prethodnog tjedna. Zato su polaznici obavezni prisustvovati svim predavanjima. Od polaznika se očekuje ozbiljan angažman te između svakog susreta osobni rad od cca 3 sata (molitva, čitanje, zadaci…).

U Školu kršćanske meditacije možemo primiti ograničen broj sudionika, a prijava je valjana tek nakon ispunjavanja upitnika: https://forms.gle/7uXyAAKuS7Stt6hU6 .

Sva svoja pitanja i eventualne nejasnoće možeš poslati na manreza@ignacije.hr .