U subotu 12. rujna 2020. na franjevačkom otočiću Košljunu kod Punta na Krku proslavit će se 100. obljetnica rođenja i 17. obljetnica smrti sluge Božjega fra Ivana Perana, čiji se grob nalazi iza oltara samostanske crkve Navještenja Marijina.

Fra Ivan Peran umro je na dan Uzvišenja Sv. Križa, pa se obljetnice njegova rođenja za Nebo slave u subotu koja je najbliža datumu 14. rujna. Tako će biti i ove godine.

Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi fra Andrija Bilokapić – provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, kojoj je pripadao i sluga Božji fra Ivan Peran.

U okviru obilježavanja stote obljetnice fra Ivanova rođenja, nakon euharistijskog slavlja, bit će predstavljena knjiga “Svetost kao pjesma” – uzbudljivi autentični životopis sluge Božjega, što je uredio fra Bernardin Škunca, voditelj Ureda (Vicepostulature) za proglašenje blaženim fra Ivana Perana.

Kratki životopis fra Ivana Perana

Fra Ivan Peran, krsnim imenom Srećko (Felicij), rođen je u Kaštel Starom kod Splita, 25. lipnja 1920. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, niže razrede prošao je u franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Badiji kod Korčule. Godine 1937. s novicijatom na Košljunu ulazi u franjevački red, u Dubrovniku završava srednjoškolsko školovanje, u Splitu i Dubrovniku završava studij teologije, za svećenika je zaređen u Dubrovniku 1943.

Kao mlad svećenik pozvan je u vojsku u novoj komunističkoj državi, ubrzo lažno optužen za rušenje države, posve nevin osuđen na smrt strijeljanjem, potom  pomilovan na pet godina strogog zatvora. Nakon održane zatvorske kazne i dopune vojne službe, u žaru vjere provodi čitav svoj redovnički i svećenički vijek. U svojem poslanju bio je odgojitelj mladih franjevaca, profesor crkvene glazbe, plodan skladatelj i zborovođa (u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Puntu), pisac proznih i poetskih tekstova, vazda radostan navjestitelj Kristova evanđelja (putujući veoma često autostopom, uvijek u franjevačkom habitu), provincijal (viši poglavar) u franjevačkoj Provinciji sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru, voditelj posjetitelja na Košljunu, gdje je proveo najveći dio svojeg redovničkog i svećeničkog života. Umro je 14. rujna 2003. u samostanu na Poljudu u Splitu, kamo je iz riječke bolnice odvezen s nakanom da mu bude pružena primjerena njega.

Duboko ispunjen vjerom u Krista, u velikoj je strpljivosti nosio težinu tjelesnog umiranja. Umro je smireno, uronjen u vječni Božji svijet, dok su uz njegov krevet samostanska braća i njegovateljice molili krunicu Blažene Djevice Marije. Sprovodno slavlje obavljeno je na Košljunu. Dva biskupa, oko 150 svećenika, brojne časne sestre i mnogi Kristovi vjernici svojim su sudjelovanjem, a neki i riječima, posvjedočili da je umro redovnik sveta života. Fra Bonaventura Duda, dugogodišnji duhovni prijatelj fra Ivana Perana, nazočan na sprovodnom slavlju, pred okupljenima je kazao: „Ja ga smatram čovjekom sveta života. I već sada potpisujem molbu da u svoje vrijeme, što prije, započne njegova kauza (postupak za proglašenje blaženim i svetim).“

Nakon prethodnih priprema za pokretanje Postupka, u fra Ivanovu rodnom mjestu Kaštel Starom, nadbiskup splitsko-makarski, 27. ožujka 2011., otvorio je postupak za fra Ivanovo proglašenje blaženim i svetim, što se vodi u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu. Postupak tog prvog i temeljnog stupnja, naime, biskupijski, posve je pri kraju, te se voditelji nadaju da će uskoro biti nastavljen u središtu Kongregacije za proglašenje blaženima i svetima.