Zena za sva vremena

U srijedu, 16. 01. 2013. godine, u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Hrvatskog Nadzemlja održao se još jedan redoviti jedan redoviti mjesečni susret za mlade, ovaj put pod nazivom: „Žena za 21. stoljeće“. Gosti predavači ovoga susreta bili su pater Ivan Mandurić, isusovac i predsjednik SKAC-a Palma iz Zagreba i doktorica Željka Markić, potpredsjednica udruge GROZD i predsjednica udruge Obiteljskog obogaćivanja.

Na početku susreta povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihael Prović uputio je pozdrav mladima i gostima predavačima, a potom je izveden skeč na pozornici, kao uvod u predavanja. Pater Ivan Mandurić u svom je predavanju izrazio kako žena može proniknuti u svoju bît jedino u Kristu, a to je najvidljivije u služenju iz ljubavi. Problem koji se danas javlja je u tome što je sâm pojam služenja degradiran – smatra se ponižavajućim. Ipak, istina koju otkrivamo u Svetom pismu jest da upravo služenje donosi radost i ispunjenje. Žena u tome prednjači i time je ona bliža Kristu u nasljedovanju od muškarca, jer on nije došao da bude služen, nego da služi (Mk 10, 45). Potom je pater Mandurić progovorio o tome kako žena mora prepoznati primjer u Mariji, kao i ispunjenje života u služenju iz ljubavi. Naglasio je i kako se ženina bit nikada neće promijeniti, žena će uvijek ostati nježna, brižna, puna ljubavi i radosti, ali je poručio kako na mladim djevojkama ostaje da formiraju pojam žene u budućnosti, onu pojavnost: hoće li ona biti darivateljica života i ispunjena, ili „moderna“ žena, ali nesretna. Doktorica Željka Markić predavanje je započela pozivom mladih na djelovanje, jer su upravo oni ti koji će odrediti tijek 21. stoljeća. U svoje je predavanje unijela i osobno svjedočanstvo žene, supruge, majke, liječnice i zauzete katolkinje te naglasila kako muškarci i žene trebaju učiti iz razlika koje ih određuju, jer ako zaborave na te razlike, nikada se neće moći ostvariti kao osobe. Poručila je kako je dio ženine bîti da usrećuje druge, jer time usrećuje i samu sebe. Žena može uskladiti svoju karijeru i obitelj, ali pritom pored sebe mora imati muža koji je uvažava i ljubi, a razlike koje se među njima javljaju mogu se nadvladati u ljubavi. Problem današnjice je što mlade djevojke često prihvaćaju i nasjedaju na stereotipe suvremenog društva i stoga je dr. Markić uputila poziv svim djevojkama da se odupru stereotipima i odgovore na pitanje: „Na što sam ja pozvana?“ Tek kada odgovore na to pitanje mogu ići za svojim pozivom i ostvariti ga, ostvariti sebe kao žene. Svoje je predavanje zaključila govoreći: „Žena 21. stoljeća treba imati molitveni, obrazovni i životni plan i biti spremna u svakom trenutku taj plan potpuno promijeniti.“

Susret je svojom pjesmom obogatio VIS Chorus Angelicus iz župe sv. Spasa s Mejaša, te video klip pod nazivom: „Žena za sva vremena“, u produkciji Hrvatskog Nadzemlja. Susret je završio domjenkom i kratkim druženjem.

Od klasičnih začina Hrvatskog Nadzemlja, na susretu su opet, dakle, prikazani film i skeč izveden na pozornici. Na ta dva načina pokazana su dva kuta gledanja na žene: žene u očima muškaraca i žene u očima žena. Skeč izveden na pozornici na komičan način govori o predrasudama muškaraca prema ženama. Likovi su tipološki obrađeni kroz prizmu „muških gadova i seljačina“ 21. stoljeća. No, isto tako pokazano je i kako i u takvim društvima uvijek postoji jedna moralna vertikala. Na kraju skeča upravo takav muškarac, koji ne degradira služenje, koji nema predrasuda prema ženama, koji ne drži žene nižim bićima, održi monolog koji prisutne ostavlja bez daha, a ženama je melem za dušu.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku![/facebook]

Osim toga, Hrvatsko Nadzemlje je ovaj put produciralo najduži njihov film, dosad najbogatiji efektima i što je još važnije, porukom. Susrećemo se sa znanstveno-fantastičnom pričom, koja je prožeta kroz više od 30. st., a tjera ženu da se zapita kakva može biti njena budućnost i je li to ono što ona zaista želi. Uzbudljiva priča koja će vas dovesti do suza može poslužiti ženama u njihovoj borbi za ravnopravnost.

Marija Jurić Ćivro i Ivan Trpimir Lozić