Reci mi kakav odgovor daješ

Odnosi s drugima postali su sve složeniji i puni sukoba. Obično takvi odnosi završavaju u svađi, iako su razlike u mišljenju među ljudima koji se poštuju zapravo bogatstvo, a ne siromaštvo (u to se uvijek uvjerim).

Mnogi, osobito oni koji se smatraju „dobrima“ misle suprotno. U odnosima s partnerom, djecom, s drugima oni se uvijek savjesno trude da smanje svaki sukob, da izjednače sve različitosti. Tako o sebi misle da su dobre osobe.

Izgleda da se konačno u zadnje vrijeme stvari mijenjaju. Ljudi počinju shvaćati da su različita mišljenja i sukobi, ako su “upravljani“ srcem, zapravo ključni za doista pravi odnos.

To su trenuci uzajamnog rasta.

Onaj tko pod svaku cijenu nastoji izbjeći međusobne sukobe, u stvari se boji. Boji se sebe, boji se da će na vidjelo izaći njegova prava narav koju općenito doživljava kao zlu i nasilnu. Kojom u sukobu neće znati upraviti i nadzirati.

Takva osoba je očigledno nesigurna.

Nije usredotočena u sebi.

Sve na njoj je samo privid, slika.

Međutim, kad se sukobima ne upravlja zlobom, već radosnim srcem, oni nam omogućuju da dublje upoznamo sami sebe. Pomažu da se promijenimo, obnovimo.

Gotovo nikad okolnosti same po sebi nisu negativne, ali iz njih možemo izvući bol i patnju zbog načina na koji ili doživljavamo i

kako reagiramo na osobu odnosno osobe koje nas okružuju.

Zlo nije u stvarima, nego u nama.

Kad si u nekoj raspravi, nemoj reagirati, nego biraj. U određenim okolnostima sjeti se da uvijek imaš široku lepezu mogućih odgovora. Nemoj uvijek birati one na koje si vremenom navikao, ako primijetiš da su štetni i negativni.

Ne možemo reći je li odgovor štetan ili negativan ako ne znamo cjelinu u kojoj je postavljen, ali tebi za pomoć pokušao sam navesti dvije ili tri vrste odgovora koji zaista jesu negativni. Pod odgovorom ne mislim samo na riječi nego i na držanje, stav i ostale neverbalne znakove.

Napadački odgovor. – To je ponašanje i stav koji ne vodi računa o drugome, o njegovim očekivanjima, potrebama. Cilj mu je kritizirati, a ne pomoći. Onaj tko pribjegava napadačkim odgovorima nastoji zavladati drugim. Prekida ga, a ne trpi da bude prekinut, ismijava ga, a ne podnosi da bude ismijan.

U osnovi, nasilnost krije duboko pomanjkanje povjerenja u sebe. Osobe koje su sklone koristiti napadačke odgovore u osnovi se ne poštuju, ne cijene, a vjerojatno su u djetinjstvu i mladenaštvu bile i same napadane. Zasigurno nisu bile prihvaćene ni cijenjene.

Ne znaju se smijati srcem.

Napadački odgovor čini različita mišljenja i sukobe bolnima, potresnima, a ne pozitivnima, ne omogućavaju rast ni onome tko im pribjegava ni onome sa suprotne strane.

Lažan spletkarski odgovor. – To je spoj stavova i ponašanja koji naizgled uvažava mišljenje drugih, želje drugih, naizgled poštuje drugoga, ali ustvari, potajno vodi rasprave i međuljudske odnose na način da ostvari vlastiti interes, da provede vlastitu volju.

Onaj tko pribjegava toj vrsti odgovora uvijek je lažan i koristi se više lukavošću nego prijetnjom za razliku od prve vrste odgovora. Uvijek je ljubazan, zaštitnički, nježan, brižljiv, ali ustvari želi poniziti, nadzirati i zavladati drugim. U međuljudskim odnosima nema samopouzdanja, ali ga nalazi čineći drugima ono što želi.

Očigledno se ne zna smijati srcem.

Lažan i spletkarski odgovor različitost mišljenja i sukobe čini lažnima, licemjernima, praznima, bez pravih dodirnih točaka, dakle nisu pozitivni, ne omogućavaju rast ni onome tko ih postavlja ni onome kome su upućeni.

Slab odgovor. – To je odgovor koji ne brani vlastita prava. Onaj tko pribjegava toj vrsti odgovora postavlja potrebe drugih iznad svega, ne vodeći računa o svojima. Nikad ne zna reći ne. Uvijek se nastoji svidjeti drugome, potpuno je ovisan o mišljenju drugih.

Očigledno je da osobe koje koriste tu vrstu odgovora nemaju samopouzdanja. Njihova je osobnost uništena ili su u djetinjstvu i mladenaštvu bili pod teškim osjećajem krivnje.

Nažalost, ne znaju se smijati srcem.

A njihov im odgovor ne omogućava rast, ni pozitivno doživljavanje sukoba ili razlike u mišljenju. Pasivno su podložni želji drugog, koji uglavnom uvijek koriste prve dvije vrste odgovora.

Kao što si primijetio, ni jedan od ovih odgovora ne dolazi od osoba koje bi se znale smijati srcem.

Ali, postoji pozitivan odgovor, koji koriste osobe koje se znaju smijati srcem.

To je onaj izravan.

To je odgovor kojim osoba jasno i određeno izražava ono što osjeća. Ne napadajući i ne varajući drugoga.

To je pošten, otvoren odgovor koji vodi računa i o drugome i o sebi. Ne pribjegava ni smicalicama ni lažima.

Osobe koje koriste tu vrstu odgovora imaju samopouzdanja. Odgovorne su za ono što osjećaju, za svoje osjećaje i misli.

Sukobe i razlike u mišljenju doživljavaju bez tjeskobe i tuge.

Naprotiv.

Koriste ih pozitivno, za rast. Doživljavaju ih smijući se srcem.

Pravo je zadovoljstvo imati veze s njima. Uvijek se uči.

Raste se.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Smij se srcem”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net