Biblioteka Usklicnik

U prostorijama nakladne kuće Verbum u srijedu 18. prosinca na konferenciji za medije predstavljeno je 12 novih izdanja u biblioteci Uskličnik. Knjige su predstavili mr. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Nakladna kuća Verbum godine 2011. pokrenula je novu biblioteku u kojoj objavljuje knjige koje su već postigle veliki uspjeh kod čitatelja, a u novom ruhu džepnog uveza biblioteke Uskličnik dostupne su svima koji nisu imali prigodu čitati ih u prethodnim izdanjima. Romani, duhovni biseri, publicistika čitateljima su sada dostupni u novom džepnom uvezu koji odlikuje prepoznatljiv izgled i format te prihvatljive cijene.

Do sada su u tom nizu objavljene Verbumove uspješnice “Arhitekti kulture smrti” Donalda de Marca i Benjamina Wikera, “Bog je ljubav” Angela Comastrija, “Duhovni boj” Lorenza Scupolija, “Kako ćemo ljubiti Isusa Krista” Alfonza Liguorija, “Što katolici doista vjeruju” Karla Keatinga, “Drvo života” i”Posljednji križar” Louisa de Wohla, “Posljednja vremena” Michaela D. O’Briena te “Demoni, vještice, spiritisti” Egona von Petersdorffa, a od ove jeseni biblioteka Uskličnik bogatija je za dvanaest novih naslova.

“Masonstvo bez maske” Johna Salze knjiga je nastala iz osobna iskustva, a utemeljena je na sveobuhvatnim istraživanjima zahvaljujući kojima Salza pruža izravan pogled na kontroverzne masonske obrede, praksu i svjetonazor što se drže u tajnosti zakletvom koja uključuje i prijetnju smrću.

Biblioteka Uskličnik bogatija je i za tri romana. “Dnevnik nevolje” Michaela D. O’Briena tematizira blisku budućnost na prostoru Sjeverne Amerike i opisuje društvo čiji se sustav vlasti mijenja iz demokratskoga u totalitarni, noseći sa sobom obilježja propagande i dezinformacija u preuzimanju potpune kontrole nad privatnim životima i temeljnim pravima građana, o čemu urednik malih gradskih novina vodi dnevnik zapažanja. Romani Louisa de Wohla na poseban su način bliski čitateljima, a sada su u džepnom uvezu iznova objavljeni “Tiho svjetlo” i “Božja tvrđava”. Dok prvi na nenadmašan način oslikava dramatično i uzbudljivo razdoblje iz kojeg se iznjedrila europska civilizacija, upoznajući nas s jednim od najvećih velikana Zapada sv. Tomom Akvinskim, drugi uprizoruje život i djelo Benedikta Nursijskoga, osnivača benediktinskoga reda, čiji je utjecaj na zapadnu kulturu gotovo nemjerljiv i prepoznatljiv u svim područjima života.

Posebnu pozornost čitatelja privući će i knjiga koja se čita kao najzanimljiviji roman – “Sveti Augustin” – Giovannija Papinija, zahvaljujući kojem je moguće upoznati lik velikog sveca, crkvenog naučitelja i jednoga od najvećih mislilaca svih vremena.

Uskličnik je bogatiji i za nekoliko duhovnih klasika. “Život Isusa Krista” Henrija Daniel-Ropsa nije samo životopis, nego i svojevrsno povijesno i kulturološko štivo, koje čitatelju na lagan i pristupačan način otkriva mnogobrojne činjenice o vremenu u kojem je živio Isus Krist. “Nauk o duhovnom životu” Luisa Lallemanta djelo je koje ocrtava temeljna načela mistike s njezinom božanskom jednostavnošću, aktualne i današnjem čovjeku na putu svetosti. U knjizi “Vježbanje u savršenosti” sv. Alfonz Liguori na pristupačan način iznosi dubok nauk o dvanaest ključnih krjeposti kršćanskoga život. Među duhovnim biserima svakako je značajno i djelo “O molitvi i razmatranju” u kojem svoj nauk i iskustvo o molitvi i razmatranju iznosi sv. Petar Alkatranski. Knjiga je to koja je postala omiljeno duhovno štivo i doživjela više od 200 izdanja na španjolskom i na drugim jezicima, a koristit će svima koji žele napredovati u duhovnom životu.

Među vrijednim izdanjima Uskličnika dvije su i danas aktualne knjige Josepha Ratzingera – pape Benedikta XVI.: “Europa. Njezini sadašnji i budući temelji” u kojoj se autor otvoreno suočava s ključnim pitanjima europske sadašnjosti i budućnosti, te “Razgovor o vjeri” u kojem Ratzinger iznosi jasne odgovore na suvremene dvojbe u razgovoru što ga je s njime vodio novinar Vittorio Messori.

Među novim naslovima biblioteke Uskličnik iznova je dostupno i djelo Karola Wojtyle – Ivana Pavla II. “Temelji etike”, nastalo kada je bio profesor na Katoličkome sveučilištu u Lublinu, a u kojem pozornost usmjerava na temelje etike, na moralni red i njegovu nepromjenjivost.

Do sada je u biblioteci Uskličnik objavljen 21 naslov, a knjige su čitateljima su dostupne po cijeni od 39 do 89 kn.

IKA