Pobjednik ovogodišnjega četvrtog po redu Festivala hrvatskih vjerskih filmova je dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića “Od zrna do slike” koji prikazuje žene na sjeveru Vojvodine koje od slame izrađuju fascinantne slike. Ta osobna i poetična priča o “slamarkama” povezuje autonomne vrijednosti naivne umjetnosti s tradicionalnim vrijednostima života čije se osnovno uporište nalazi u vjeri.

Festivalski žiri kojim je predsjedala redateljica i TV-urednica Ljiljana Bunjevac-Filipović dodijelio je redatelju Branku Ištvančiću i nagradu za najboljega redatelja, naglasivši da u njegovu redateljskom postupku dolazi do izražaja savršeno poznavanje filmskog jezika te objedinjavanje svih autorskih doprinosa u jednu koherentnu cjelinu.
Žiri u kome su bili još TV-autor Miroslav Mahečić, teatrologinja Sanja Nikčević, filmski kritičar “Radio Marije” iz Novoga Sada Dejan Dabić i fra Zoran Bibić najboljim su scenarijem proglasili rad Jasminke Domaš i Milke Jauk-Pihak za film “Vesdin” čija kompleksna priča otkriva jedan nedovoljno poznat, ali bez ikakve sumnje izuzetan znanstveni i misionarski rad.

Nagrada za najbolje snimateljsko ostvarenje pripala je Tvrtku Mršiću i Jošku Boiću za film “Poljički pastir u pastvi Gradišća” čija je kamera znalačkim korištenjem svjetla, kompozicije i rakursa dodatno približavala gledatelju zanimljivu ličnost don Stipe Mlikotina.
Skladatelj u čak pet filmova iz ovogodišnje konkurencije Emilio Kutleša dobio je nagradu za najboljega skladatelja, a raznovrsnost montažnih postupaka u kombiniranju obilja najraznovrsnijeg sadržaja u umjetnički relevantnu cjelinu u filmu “Vesdin” donijela je montažeru Nenadu Vukoviću festivalsku nagradu.

[facebook]Želiš li i dalje čitati istinite informacije, klikni Like![/facebook]

Žiri je pohvalio napor mladih autora filmova Kranjčecovi i Dobri duh Đakova te im dodijelio posebne diplome.
Žiri je u zaključnom izvješću ustvrdio da je toj vrsti filmova potrebna dodatna društvena podrška u financijskom i medijskom smislu. Autori bi se na taj način motivirali da se u većoj mjeri bave vjerskim filmom što bi pridonijelo boljoj i raznovrsnijoj produkciji te njihovoj većoj gledanosti.

Slični su bili i zaključci održane rasprave o potrebi pokretanja katoličke televizije koja bi se trudila davati cjelovitu i objektivnu sliku stvarnosti, promicati kršćanske i pozitivne vrijednosti koje su i općeljudske. Ta televizija ne može biti volonterska, nego utemeljena na radu profesionalaca. Sa skupa je upućen prijedlog da se pokuša formirati fond pri HBK ili pri nekoj drugoj ustanovi kršćanskog svjetonazora koji bi poticao audio-vizualno stvaralaštvo s katoličkim vjerskim temama.

(ika/bitno.net)