Kad turisti posjećuju Sienu te se pitaju što još osim predivnih brda i vila mogu posjetiti, odgovor je svakako “posjetite mjesto Chiusdino” zbog veličanstvene srednjovjekovne arhitekture, opernog festivala na otvorenom i pogledajte pravi mač u kamenu.

Da: mač svetog Galgana ukopan je u stijenu i čuva se u kapeli Mintesipi u Chiusdinu.

Život svetog Galgana nedavno je opisao talijanski akademik Mario Moiraghi, načinivši povijesno-literarnu studiju uspoređujući povijest ovoga sveca sa legendama o Parsifalu i Arturu. U svojoj knjizi “L’ enigma di san Galgano”, iznio je otkriće kako je legenda o kralju Arturu o maču u kamenu nadahnuta ovom toskanskom stijenom. Sveti Galgano rodio se oko 1148., a umro 1181. godine – mnogo prije “Merlina” koju je u 13. stoljeću napisao Robert de Boron. Moiraghi je uz pomoć znanstvenika sa Sveučilišta iz Pavie dokazao kako mač datira iz 12. stoljeća.

Dakle, “Talijanski Excalibur” je autentičan! No kako je nastao?

“Otkriti starost metala vrlo je težak zadatak, ali možemo potvrditi kako sastav metala i stil izrade odgovaraju vremenu nastanka legende”, objašnjava Luigi Garlaschelli sa Sveučilišta iz Pavie. “Uspjeli smo odbaciti sumnje onih koji su tvrdili kako je riječ o krivotvorini.”
Dubinskom radarskom analizom otkriveno je kako je ispod mača šupljina (2m x x1m) koja je služila kao mjesto ukopa i u kojoj je vjerojatno kraljevo tijelo.

Ugljikov tekst potvrdio je kako dvije mumificirane ruke iz iste kapele također potječu iz 12. stoljeća. Legenda kaže kako je svatko tko je pokušao izvaditi mač ostao bez ruku.

“Mač koji je ukopan u stijenu postaje križ; to je pravi simbol kršćanskog života – pretvaranje nasilja u ljubav”, kaže profesor Moiraghi.

Foto: Flickr.com

Opatija svetog Galgana | Foto: Flickr.com

Galgano, sin nepismenog feudalca, bio je poznat po svojoj aroganciji, sebičnosti i traženju nevolja sve dok nije susreo sv. Mihaela koji ga je pozvao na promjenu života.

Ne dvoumeći se, Galgano je odlučio postati pustinjak. Dok se penjao na brdo na kojemu se želio posvetiti kontemplaciji, glas mu je rekao kako mora ukoliniti sve tragove razuzdanosti, na što je svetac odgovorio kako bi bilo lakše zariti mač u stijenu nego to učiniti.

Kad je to pokušao i dokazati, na njegovo iznenađenje mač je s lakoćom probio stijenu. Ugledavši to, Galgano je pao na koljena i čitav život kao pustinjak proveo u molitvi. Četiri godine nakon smrti proglašen je svetim, a na mjestu mača u kamenu 1189. godine podignuta je kapela “Rotonda della Spada”.

Daniel Esparza | Aleteia. org

Prijevod: Miodrag Vojvodić | Bitno.net