Nesveti sveti i druge priče

Tihon Ševkunov, Verbum

Zbirka duhovnih priča Nesveti sveti djelo je ruskog monaha, oca Tihona, u kojoj autor vrlo živahnim i zanimljivim stilom približava svakodnevni život manastira, kroz portrete najupečatljivijih osoba s kojima se tamo susreo. Ovo duhovno djelo, koje je istovremeno jednostavno za čitanje i bogato duhom, postalo je upravo zbog toga najprodavanija knjiga u Rusiji nakon Biblije. Priče su pisane u vrlo realističnom tonu, te ne prikazuju glavne likove na naivan način kao lišene svih nedostataka, nego kroz njihove vrline i mane pred čitatelja iznose stoljetne životne mudrosti koje se otkrivaju iza samostanskih zidina. U današnjem sekulariziranom svijetu, izvještaji iz manastira u kojemu je svaki dan prožet prvenstveno pouzdanjem u Božju providnost, dolaze kao osvježenje i pomažu i našu svakodnevicu staviti u božansku drugačiju perspektivu.

Više o knjizi možete saznati na poveznici OVDJE.

Snaga Tišine

Rober Sarah/Nicolas Diat, Kršćanska sadašnjost

U vrijeme u kojemu buka putem različitih tehnologija na brojne načine prodire u naše živote, kardinal Sarah predstavlja odvažnu knjigu o snazi tišine. Temeljno pitanje koje knjiga pred nas stavlja jest: mogu li oni koji ne poznaju tišinu ikada doći do istine, ljepote i ljubavi, te ne izviru li mudrost i odanost upravo iz tišine u kojoj se glas Božji može čuti u dubinama ljudskog srca? Potaknuta kardinalovim prijateljstvom s mladim kartuzijancem Vincent-Mariom de la Resurrection, koji na bolesničkoj postelji živi u potpunoj tišini, knjiga daje duboke uvide kojima autor želi vratiti važnost tišine u vjerničkome životu. “Tišina je važnija od bilo kojeg ljudskog djelovanja, budući da ona izražava Boga. Prava revolucija dolazi iz tišine i vodi nas prema Bogu i drugima kako bi nas stavila ponizno i velikodušno u njihovu službu”, piše kardinal Sarah pozivajući nas da u svome životu ostavimo prostora za tu tišinu.

Više o knjizi možete saznati na poveznici OVDJE.

Oče naš

papa Franjo, Verbum

U novoobjavljenoj knjizi-intervjuu Oče naš, Sveti otac, redak po redak, tumači riječi i smisao molitve koju nas je Krist naučio moliti. Papa u knjizi odgovara na pitanja poznatog teologa i zatvorskog kapelana Marca Pozza, te nudi čitateljima sveobuhvatno razumijevanje molitve primjenjivo na našu svakodnevicu, progovarajući o temama poput društvene pravednosti, dobrohotnosti, praštanja… “Potrebno je hrabrosti kako bismo uistinu vjerovali da je Bog otac koji nas prati, prašta nam, daje nam kruh i pazi na sve što tražimo od njega… što ako to nije istina?” stavlja pred nas izazov papa Franjo, nudeći nam poziv da se usudimo vjerovati, i pomognemo jedni drugima u tome. U knjizi, između ostalog, objašnjava i svoje razmišljanje zašto i na koji način bi trebalo preoblikovati redak “i ne uvedi nas u napast” kako bi bio usklađen s izvornim značenjem.

Više o knjizi možete saznati na poveznici OVDJE.

Pier Giorgio Frassati, prijatelj siromaha

Primo Soldi, Salesiana

Pier Giorgio Frassati blaženik je Katoličke Crkve koji je u samo dvadeset i četiri godine života uspio ostaviti značajan trag i postati uzorom mladima diljem svijeta. Posebno posvećen brizi za siromašne i širem društvenom angažmanu, svojom je osobnošću privlačio mnoge, te tako pokazao da Crkva ima nešto autentično za ponuditi mladima što nije tek pokušaj kopiranja svjetovnih obrazaca. Frassatijev život služi kao uzor posebice današnjim laicima za konkretno djelovanje koje proizlazi iz bogatog sakramentalnog života, te koje se odvažuje zakoračiti u svijet bez skrivanja po sakristijama. Ova vrijedna knjiga nije tek biografija koja opisuje njegov svetački život, nego čitateljima nudi putokaze kako slijediti Pier Giorgiove tragove. Tragove koje je papa Ivan Pavao II. predložio kao smjernice svim mladima diljem svijeta.

Više o knjizi možete saznati na poveznici OVDJE.

Uskrsnuće – upute za uporabu

Fabrice Hadjadj, Verbum

U središtu knjige “Uskrsnuće – upute za uporabu” nalazi se ideja o važnosti Uskrsa za našu svakodnevicu, koja je često tmurna i naporna, te zahvaćena malodušjem. Hadjadj nas u toj svakodnevici poziva na šetnju s Kristom po kojoj ono uobičajeno postaje izvanredno, kada se promotri kroz perspektivu Kristova uskrsnuća. Središnje pitanje koje Hadjadj pred nas stavlja glasi: Mijenja li Uskrsnuće način na koji se odnosimo prema svijetu, način na koji pristupamo svakomu novom danu i živimo ga? Kako bi nam pomogao u tome, autor u dvanaest poglavlja predstavlja hod evanđeoskim događajima usko vezanima uz uskrsnuće, te nam pomaže otvoriti oči da u njihovom svjetlu promatramo svoju svakodnevicu.

Više o knjizi možete saznati na poveznici OVDJE.

Ivo Džeba | Bitno.net