Nezadovoljni ste svojim životom? Ljuti ste što živite u Hrvatskoj? Mislite da je nepravedno što imate posao koji ne volite? Vaš supružnik vas ne razumije? Odlično, na pravom ste mjestu i pred vama je jedan poziv. Budući da ćete doživljavati muku još neko vrijeme, nema vam (samo)pomoći, osim možda ako vam ne dođe pomoć s neba. Ta pomoć vam može doći u ruke po knjizi o ´upotrebi´ uskrsnuća francuskog filozofa Fabricea Hadjadja.

S Fabriceom Hadjadjom upoznali smo se u jednom prijašnjem članku koji nam govori o oženjenom suvremenom francuskom misliocu i ocu sedmero djece koji svojim inovativnim pristupom svojstvenom profinjenom francuskom duhu i istančanom osjećaju za stvarnost, donosi novost u sve što čini. Takav je slučaj i s njegovom posljednjom knjigom “Uskrsnuće: Upute za uporabu” koja je prije nekoliko mjeseci izdana i na hrvatskom jeziku.

Svaki dan je nedjelja

Zašto pisati o knjizi koja je izdana prije gotovo pola godine? Zašto pisati o knjizi koja govori o Uskrsnuću, ako je blagdan Uskrsa i Uskrsno vrijeme, blago rečeno, već odavno prošlo? Hadjadjova je knjiga prigodna za svaki trenutak iz barem tri razloga.

Prije svega, govoriti o Uskrsu znači govoriti o nečem uvijek novom, o susretu koji se uvijek iznova događa u našoj trenutačnoj i svakidašnjoj situaciji: bilo kroz svetu misu, bilo kroz razmatranje Svetog pisma. Zatim, na drugom mjestu stoji upravo razlog naše trenutačne situacije. Naši svakodnevni, tako obični životi, zapravo su bitno neobični. U njima postoji nešto jedinstveno i samo nama svojstveno: naše vlastite muke i radosti. Konačno, treći razlog je onaj najjednostavniji: nepoznato. Uskrsnuće nas, htjeli mi to ili ne, priznali mi to ili ne, uvijek ostavlja zbunjenima, s pitanjima u glavama i srcima. Uskrs nam je uvijek nepoznat. S njim se zapravo tek trebamo susresti, uvijek iznova, jer o njemu ovisi naša vjera. O Uskrsu ovisi smisao našega života, nedjelja daje smisao svakom drugom danu.

Nacrt života

Što to znači da je Krist uskrsnuo od mrtvih te da me to u najdubljoj biti pogađa, toliko da ću i ja jednom uskrsnuti od mrtvih? Hadjadjova knjiga nam barem malo otvara vrata najvećeg otajstva naše vjere.

“Uskrsnuće: Upute za uporabu” upravo je to što nam napadno obojene korice predlažu: upute za uporabu. Odnosno, radi se o smjernicama ispravnog primjenjivanja učinaka Kristova uskrsnuća. A to ispravno primjenjivanje je zapravo pravilno otkrivanje bogatstva Kristova uskrsnuća. Ovu knjigu je možda najbolje usporediti s grkokatoličkim kalendarom. Naime, naša braća grkokatolici, imaju jednu posebnost u svojem kalendaru crkvene godine. Kod njih ne postoji tzv. vrijeme kroz godinu ili nedjelje kroz godinu. U grkokatoličkom kalendaru, sve ´nedjelje kroz godinu´, su ´nedjelje poslije Duhova´. Bilo da se radi o nedjelji u lipnju ili o prvoj nedjelji nakon Božićnog vremena, uvijek je to ´nedjelja nakon Duhova´. Duhovi su vrhunac, konačno dovršenje uskrsnuća, ali i početak, trenutak od kojeg svi Kristovi učenici, na nov način doista žive svoju vjeru. To je početak Crkve, njezin rođendan, kada se slava Gospodnja ˝vjenčava sa svakodnevicom˝.

Hadjadj u svojoj knjizi daje jedan nacrt za svakodnevicu. Knjiga je, naime, podijeljena na dvanaest poglavlja, s uvodom i epilogom. Svako poglavlje predstavlja hod evanđeoskim događajima usko vezanima za Kristovo uskrsnuće i učinke njegova uskrsnuća na živote najbližih, ponajviše apostola. Autor točnije rečeno, svako poglavlje započinje navodom određenog dijela Evanđelja koji zatim, sasvim jednostavno, razmatra. Stvar je u tome da ˝Biblija nije interpretacija. Ona je ključ za razumijevanje˝.

Razmatranje kao ključ

Općenito govoreći, razmatranje je unošenje cjelovite naše osobe u razmatrani tekst i dopuštanje da tekst oblikuje naš život. To je najintimniji razgovor duše s Gospodinom. To znači da se razmatranjem Evanđelja, Krist uprisutnjuje u našem životu, a mi postajemo Kristovi suvremenici. I to je jedini pravi aggiornamento – živjeti Krista u našoj svakodnevici, ma kakva ona bila.

Knjiga “Uskrsnuće” nam pokazuje kako Uskrs ima blagotvoran učinak na naše živote. Naime, Uskrs nije automat za kavu već je to besplatan lijek koji se izdaje bez recepta. Samo je potrebno doći po njega i prepustiti se njegovu djelovanju. Ovdje nam može poslužiti itekako dobro poznata činjenica da će depresija postati najraširenijom bolešću 21. stoljeća. Malodušnost i letargija zasigurno su već postale najvećim pošastima našeg društva i vremena. Naša svakodnevica je umorna, tmurna i najčešće naporna. Život nam je postao naporan. Sebi sami smo postali napornima. No blagotvorni učinci, koje Krist nosi za naš život, očituju se u vjeri u čudo uskrsnuća koja nas tjera ˝da postanemo svjesni čuda našeg dolaska na svijet˝.

U stvarnom susretu s uskrslim Kristom, na poseban način po razmatranju, otkrivamo kako je samo naše postojanje jedno veliko čudo i da sve ono što jesmo i radimo, ima ispunjenje u nečemu što nas već sada očekuje.

Šetnja s Isusom

Usudio bih se reći da je Fabrice Hadjadj ovom knjigom pokazao kako je postao suvremeni crkveni otac u maniri drevnih istočnih i zapadnih crkvenih otaca. To nam pokazuje po razmatranim evanđeoskim odlomcima koji su tumačeni s obzirom na našu svakodnevicu. Već spomenutu težinu naše svakodnevice, drugim riječima, sve ono što nas čini, što radimo i s kime razgovaramo, Hadjadj vrlo jasno pokazuje kako živjeti i nositi, upućujući nas po svojim razmatranjima kako da u svjetlu Uskrsa ˝najobičnije stvari živimo izvanredno˝.

Malo je veliko, a veliko je malo. Naše spasenje gotovo ovisi o svakodnevnoj šetnji s Isusom. Fabrice Hadjadj govori o stvarnim učincima koje je Isus Krist imao na one koji su ga susreli, na one kojima se pokazao, što bi značilo da i mi u susretu s Gospodinom možemo živjeti naš vlastiti uskrs iz dana u dan. Pitanja o napornoj i teškoj svakodnevici ili samopomoći s početka priče, zapravo dobivaju svoj odgovor jedino u razmatranju Kristova života, najvećeg Događaja u povijesti, odnosno u druženje s Njime.

Svaki dan – dobar dan ili meni je svaki dan nedjelja

“Uskrsnuće: upute za uporabu” knjiga je za svaki dan. Muče li vas svakodnevne brige? Jedino vam može pomoći milost koju se trebate usuditi tražiti. Kako? Jednostavno. Potražite uskrslog Krista, usudite se otkriti ga u najmučnijim, ali i stvarima koje nam donose najviše radosti. Što vas muči i što vas raduje? Krist se već tamo nalazi. Fabrice Hadjadj je odličan crkveni otac i pomoćnik zalutalih duša suvremenog svijeta. Vrijedi poslušati ga i pročitati knjigu kojom ćete obogatiti jezik i kulturno se uzdići jer i te stvari su naš put prema Uskrsu, koje sada, u susretu s Uskrslim, vidimo ˝polazeći od Duha˝. A samo tako i jedino tako, svaki dan je – dobar dan!