Nastavljajući svoj rad na objavljivanju djela čuvenog C. S. Lewisa, nakladna kuća Verbum upravo je objavila jednu od njegovih najznačajnijih knjiga naslovljenu Ukinuće čovjeka.

U ovoj i danas vrlo aktualnoj knjizi ovaj velikan pera i misli 20. stoljeća raspravlja o važnosti univerzalnih vrijednosti i naravnoga zakona. Sam Lewis je, iako poznat nadasve po naslovima kao što su Kronike iz Narnije, Pisma starijeg đavla mlađem, Elementarno kršćanstvo itd., Ukinuće čovjeka smatrao jednim od najdražih svojih djela, a National Review smjestio ga je na sedmo mjesto ljestvice “100 najboljih publicističkih knjiga dvadesetoga stoljeća”.

Posebna je vrijednost knjige u tome što je Lewis kao vrstan profesor književnosti uspio sabrati i izložiti ključne filozofske ideje i argumente na koherentan i vrlo uvjerljiv način, sjajno ukazujući na objektivnost vrijednosti i morala koju su sve velike filozofske i religijske tradicije priznale kao samorazumljivu. Ako pak pokušamo zanijekati ili potkopati ovu etičku baštinu čovječanstva, ističe Lewis, činimo sebe (i one koje odgajamo ili na njih utječemo) bitno manje ljudskima, brišemo naš vlastiti istinski identitet, dovodimo do ukinuća čovjeka.

Premda nas od nastanka knjige Ukinuće čovjeka dijele mnoga desetljeća, ona je i danas iznimno izazovna, aktualna i svježa jer u njoj Lewis nije samo proročanski nagovijestio do kakvih bi posljedica mogao dovesti moralni relativizam – čemu danas svjedočimo, nego je pružio i snažnu argumentaciju za istinski ljudski razvoj i izgradnju društva utemeljena na objektivnim, općeljudskim vrijednostima. Papa Benedikt XVI. stoga je za ovu knjigu istaknuo: „Puno prije izbijanja terorizma i pošasti droge engleski autor i filozof C. S. Lewis skrenuo je pozornost na tešku opasnost od ukinuća čovjeka koja leži u urušavanju temelja moralnosti.“

Knjiga je obogaćena predgovorom koji je upravo za ovo Verbumovo izdanje napisao Michael Ward, jedan od najboljih poznavatelja djela C. S. Lewisa i  znanstveni suradnik na Oxfordu. Knjigu Ukinuće čovjeka na hrvatski je preveo Karlo Kovačić, a dostupna je u svim knjižarama Verbum, kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.