Nakon što je pročitao „Pisma starijeg đavla mlađem“, Don Giovanni Calabria, talijanski svećenik koji je kasnije proglašen svetim, kontaktirao je pisca C. S. Lewisa. Budući da nije znao engleski, napisao mu je pismo na latinskom jeziku. To je bio početak duge prepiske koja je trajala do svećenikove smrti 1954. godine, objavio je NarniaWeb.

Otac Luigi Pedrollo je slavnog pisca obavijestio da je Calabria preminuo, pa su se on i Lewis nastavili dopisivati sve dok Lewis nije umro 1963. godine. Pisma su sačuvana i kasnije su prevedena te objavljena u knjizi „Latinska pisma C.S. Lewisa“. U brojnim pismima se, između ostaloga, raspravlja o zagovornoj molitvi i jedinstvu kršćana.

U pismima se izravno ne spominje Narnia, ali Lewis piše da je poslao „priču nedavno prevedenu na talijanski jezik na kojoj nisam radio nego sam se, iskreno, igrao“.

Otac Giovanni Calabria je bio utemeljitelj Siromašnih Slugu Božje Providnosti i Siromašnih Sestara Božje Providnosti. Rođen je 1873. , a preminuo je 1954. godine. Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio svetim 1999. godine, a njegov spomendan je 4. prosinca.