Uvažavanje povijesti u središtu je domoljubnih vrijednosti. Povijest jednoga naroda, sa svim svojim pobjedama i izazovima, oblikuje njegov identitet i karakter. Uvažavajući povijesne prekretnice, građani stječu uvid u žrtve i borbe svojih predaka, koji su postavili temelje za sadašnji status nacije. Povijest uči vrijedne lekcije, naglašavajući posljedice prošlih odluka, vodeći nas u dobre odluke u sadašnjosti koje oblikuju bolju budućnost.

Međutim, domoljublje nije ograničeno na nostalgiju – ono također podrazumijeva zamišljanje pozitivne budućnosti. Pristup usmjeren prema budućnosti ključan je za narod kako bi napredovao i prilagodio se uvijek promjenjivim okolnostima. Domoljublje uključuje vjeru u potencijal nacije za prevladavanjem izazova, ma koliko se teški činili, za pravednije i društvo blagostanja. Pozitivan pogled na budućnost potaknut je osjećajem nade i optimizma, potpomognut odlučnošću da se radi na zajedničkim ciljevima. Kada se građani udruže, nadilazeći svoja manja neslaganja, kako bi slijedili zajedničku viziju, oni stvaraju okruženje jedinstva i suradnje koje omogućuje napredak i inovacije.

Važnost domoljubnih vrijednosti ne može se precijeniti u vremenima nevolja. Tijekom izazovnih trenutaka, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske krize ili društveni preokreti, osjećaj patriotizma ujedinjuje naciju, potičući njezine ljude na ostanak zajedno i potporu jednih prema drugima.

Domoljubne vrijednosti služe kao most između prošlosti i budućnosti, usađujući duboko poštovanje prema povijesti dok istovremeno potiču nadu i optimizam za obećavajuću budućnost. Njegujući povijest svoje narodnosti i prihvaćajući pozitivnu viziju budućnosti, građani pridonose rastu i jedinstvu svoje nacije. Kroz poštovanje i međusobno uvažavanje, patriotske vrijednosti postavljaju temelje za procvat društva, osiguravajući da povijesno naslijeđe i narodnosni identitet traju za naraštaje koje nam dolaze.

Kršćanska sadašnjost svim braniteljima i građanima naše suverene Republike Hrvatske čestita Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u prigodi kojih želi istaknuti nekoliko izdanja kojima s ponosom sudjeluje u domoljubnoj hrvatskoj izdavačkoj kulturi.

Hrvatskoglagoljski tekstovi iznimno su važna sastavnica tropismene hrvatske srednjovjekovne kulture, a među tekstovima pisanim hrvatskim izrazima njima i po broju i po važnosti pripada prvo mjesto. Franjevac trećoredac – dr. Marko Japundžić – četiri desetljeća istražuje fenomen hrvatskoga glagolizma, napose njegov liturgijski dio. Taj ga je rad doveo do vlastitih stavova i o podrijetlu naših glagoljačkih tekstova i o podrijetlu glagoljice kao grafijskoga sustava i o ulozi Svete Braće u hrvatskoj kulturno-crkvenoj povijesti, izraženih u djelu Tragom hrvatskoga glagolizma.

Knjiga Hrvatski vremeplov obuhvaća kolumne koje je autor Josip Grbac pisao, kroz više od jednog desetljeća, u obiteljskoj reviji „Kana“, pod naslovom „Pitanje sadašnjega trenutka“ i u glasilu Porečko-pulske biskupije „Ladonja“ pod naslovom „Aktualno“. Stoga i stoji naslov knjige – Hrvatski vremeplov – koji u prenesenom smislu znači plivanje kroz vrijeme hrvatske zbilje. Sadržaj kolumni nije isključivo teorijsko teološko i etičko promišljanje, nezavisno o vremenu u kojem se događa, nego pokušaj primjene teoloških i etičkih sadržaja i naputaka u konkretnome trenutku i na pitanja i probleme koji se u tim trenutcima događaju u Hrvatskoj, Europi i svijetu, kako u društvu tako i u Crkvi.

Hrvatski prijevodi Biblije zbornik je dijela radova izlagača na međunarodnom znanstvenom skupu „Hrvatski prijevodi Biblije“, koji se održao 27. i 28. rujna 2018. u Zagrebu, posvećenom ishodima stoljetnoga truda poznavatelja stranih jezika u tome da svojemu narodu učine razumljivom Božju riječ. Na njemu je ukupno trideset i devet autora izlagalo dvadeset i osam radova u tematskim sjednicama: I. Izvornik i prijevodi, II. Stari  prijevodi i hrvatski idiomi, III. Biblija i hrvatski jezik, IV. Biblija, književnost i kultura. Skup je bio i međudisciplinaran jer je objedinio teologe, bibličare, kroatiste i kroatologe: jezikoslovce, istraživače književnosti i kulture. Ovaj zbornik je bogat doprinos poznavateljima biblijske i jezične baštine hrvatskoga naroda.