Na predstavljanju knjige govorili su riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić te urednik knjige mons. Nedjeljko Pintarić, a okupljenima se obratio i autor, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

“Bez Ivana Pavla II., pape hrvatske nade, i bez njegovih riječi zauzimanja, hrvatska bi povijest bila nepotpuna, a bez njegovih pohoda, hrvatska bi vjernička duša bila siromašnija.” Tim riječima kardinala Bozanića započeo je svoje izlaganje urednik knjige mons. Nedjeljko Pintarić. Istaknuo je kako knjiga na 168 stranica u tri tekstualna dijela popraćena bogatom fotogalerijom donosi građu iz homilija, predavanja i drugih napisa u kojima je zagrebački nadbiskup govorio o Ivanu Pavlu II. 

Kako je objasnio, knjiga u prvom dijelu koji nosi naslov “Ivan Pavao II. – svjedok Božje blizine”, donosi razmišljanja kardinala Bozanića o Ivanu Pavlu II, koji od početka svoje papinske službe proročki ohrabruje Crkvu i čovječanstvo da se ne boji Isusa Krista. U drugome dijelu knjige pod naslovom “Papin hrvatski triptih” sabrani su osvrti na tri Papina pastoralna pohoda Hrvatskoj, dok se treći dio naslovljen “Značenje pohoda Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Hrvatskoj”, osvrće na svjetlo odnosa između rimskih prvosvećenika i hrvatskoga naroda, a posebno na apostolske pohode tih papa u razdoblju važnih društvenih promjena i događaja.

Nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je kako je sv. papa Ivan Pavao II. donio nadu i ohrabrenje ne samo Hrvatskoj, već i cijelome svijetu. “Papa hrvatske nade i papa nade cijeloga čovječanstva nije to u smislu bilo kakve nade, nade koja dolazi odozdo, od čovjeka i njegovih postignuća, nego nade koja nam je darovana odozgo”, rekao je riječki nadbiskup te dodao: “Upravo takvom nadom kardinal Bozanić želi iznova ‘inficirati’ sivilo hrvatske svakodnevice obilježene podjelama, sukobima i beznađem”. 

Prisutnima se kratko obratio i kardinal Bozanić. Rekavši da spomen treba čuvati, zahvalio je Bogu na daru koji nam je dao u sv. papi Ivanu Pavlu II.

Tom je prigodom prikazan i video prilog u kojemu su sažeti najznačajniji trenuci triju apostolskih pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Predstavljanje knjige pjesmom je uveličao Bogoslovski oktet. (IKA/Bitno.net)