Američka pjevačica Taylor Swift nedavno je objavila spot „You Need to Calm Down“ u kojem podržava LGBT zajednicu i ismijava kršćane. U spotu se nalaze brojne poznate osobe kao što su Katty Perry, Ellen DeGeneres, Ryan Reynolds, Bobby Berk, Billy Porter i drugi. Spot završava pozivom na potpisivanje peticije za podršku novom zakonu o ravnopravnosti. U spotu se izmjenjuju scene kao što je „gay vjenčanje“, “drag queens” i slično.

Pjesma ustvari predstavlja prodiku onima koji ne podupiru homoseksualni stil života, a pjevačica od njih zahtijeva da „se smire“. Riječi pjesme posebno su usmjerene prema kršćanima koji su u spotu prikazani doslovno nečistima i neinteligentnima. Oni su u spotu predstavljeni kao prosvjednici koji u rukama drže znakove na kojima piše: „Adam + Eve NOT Adam + Steve“ (na ovim prostorima se ovo ponekad prevodi kao: „Bog je stvorio Adama i Evu, a ne Adamu i Stevu“), „Homoseksualnost je grijeh“ i slično.

Foto: YouTube/screensht

Katolička Crkva razlikuje homoseksualnu sklonost i homoseksualno ponašanje.  Katekizam Katoličke Crkve naučava kako su homoseksualni čini “u sebi neuredni”, “protive se naravnom zakonu”, “spolni čin zatvaraju daru života” te “ne proizlaze iz prave i čuvstvene i spolne komplementarnosti” zbog čega “ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni”.

No, u Katekizmu također stoji kako homoseksualne osobe “ne biraju svoje homoseksualno stanje” već da “ono za većinu njih predstavlja kušnju” zbog čega ih “treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću” te “izbjegavati prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije”. Homoseksualne osobe također su pozvane na čistoću te se, poput ostali vjernika, “mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu”.

Inače, američki katolički biskup Thomas Tobin je početkom ovog mjeseca na svom profilu na Twitteru napisao: “Podsjetnik da katolici ne bi trebali podržavati ili posjećivati LGBTQ ‘Pride Month’ događaje koji se održavaju u lipnju. Oni promiču kulturu i potiču aktivnosti koje su suprotne katoličkoj vjeri i moralu. Osobito su štetni za djecu.”

Dan nakon objave ovog tweeta biskup Tobin je objavio priopćenje u kojem je pojasnio kako Katolička Crkva poštuje i ljubi članove gay zajednice. „Osobe s istospolnom privlačnošću su ljubljena djeca Božja i naša braća i sestre. Ipak, kao katolički biskup, moja je obveza pred Bogom voditi vjernike koji su mi povjereni te ih poučavati o vjeri, jasno i sa suosjećanjem, čak i kad se radi o vrlo teškim i osjetljivim pitanjima”, poručio je.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net